Сега какво, Пеп? Байерн, Сити и Юнайтед искат да знаят

Сега какво, Пеп? Байерн, Сити и Юнайтед искат да знаят

Със сигурност не липсват формиращи мнение и извеждащи крайни изводи текстове по темата къде Джосеп Гуардиола ще работи следващия сезон. „Сън” смята, че ще си вземе пак почивна година. Има слухове поне от 18 месеца насам (по-скоро надежди отколкото очаквания), че ще отиде в Манчестър Сити. Един от топ треньорите в света пък ми каза, че знае „със сигурност”, че Пеп ще остане в Байерн (Мюнхен), докато хора от близкото обкръжение на бившия наставник на Барса твърдят, че все още не е решил своето бъдеще.

Та къде ще работи Пеп следващия сезон? Представям ви фактите, но, предупреждавам ви, не извеждам крайно становище по въпроса.

Както стоят нещата в момента, Байерн търпеливо очаква отговор от него; отговор, който се надяваха да получат най-късно до зимната пауза в Бундеслигата и, за предпочитане, да дойде придружен с подпис върху договор. Но може да се наложи да удължат крайния срок.

Най-силните слухове сочат сделка с Ман Сити, макар че това далеч не иде да рече, че тази сделка е вече завършена. Онова, което на мен ми бе съобщено обаче, е че „гражданите” са доста сигурни, че ако Гуардиола се премести в Премиър Лийг, ще го стори единствено и само заради тях.

А причините за това са доста и разнообразни; нямаше как да се размине говоренето за това, че ще е нужно да се предложи огромен, исторически проект, за да бъде изкушен Пеп да напусне „Алианц Арена”. Където и да бъде другия сезон, факт е, че няма по-голяма и по-вълнуваща работа за треньорите в момента от тази в Сити.

Ако реши да отиде там, Гуардиола пак ще се събере с бившите си колеги в Барса Чики Бегиристайн и Феран Сориано, сега съответно футболен и изпълнителен директор в английския клуб, както и с Родолфо Борел (бивш треньор в академиите на Барса и Ливърпул, сега глобален технически директор в Сити) и Жоан Патси (бивш съветник и близък приятел на Йохан Кройф).

Би се преместил в клуб, който съвсем наскоро обяви партньорство за 400 млн. долара с китайския консорциум Чайна Медиа Капитал, което според Сити „създава безпрецедентна платформа за растежа на клуба в Китай и целия свят”.

Назначението на Пеп би било последното липсващо парче от пъзела на най-големия футболен проект в света и би утвърдило клуба като глобален бранд, като същевременно създаде с китайска помощ, не без известна ирония, своя собствена династия.

Пеп предпочете Байерн пред всички многобройни други оферти просто защото баварците, точно както и Барселона, представляват нещо повече от просто един футболен клуб. „Mes que un club” (Повече от клуб) е мотото на Барса, а Байерн е наричан Клуб Холивуд и от фенове, и от директори.

Гуардиола никога не е бил от хората, които се хващат с бързата работа за бързия успех, и именно големите традиции и исторически ценности на Байерн го привлякоха там, а не най-големите и богати клубове, наредили се на дълга опашка пред вратата му. И ако напусне (повтарям „АКО”), ще е заради възможността да изгради нещо; не само да печели на момента, а и за поколения напред във времето. Да припомним, че под ръководството на шейх Мансур бе построена новата академия на Сити на стойност между 150-200 млн. паунда, която лежи върху 80 акра и е обект на завист в целия футболен свят

Сити Футбол Груп притежава, под шапката на компанията майка Абу Даби Юнайтед Груп, също клубове в Ню Йорк и Мелбърн. Китайското партньорство ще позволи развиването на силни търговски отношения в Китай и промоциране на клубовете от групата в най-големия потенциален футболен пазар и оттам – в целия свят.

За мен Гуардиола е един от най-великите треньори в историята на футбола и като такъв е неслучайно желан от клуб с амбиции не само да бъде един от най-добрите в света, но и да впише името си във футболните анали за вечни времена. Пеп може да бъде за Сити Ди Стефано. Може да бъде Кройф, Саки или Фъргюсън, оставяйки същото наследство като гореизброените идоли съответно с Реал Мадрид, Барселона, Милан и Манчестър Юнайтед. Каква изумителна възможност!

Силните фигури на „Етихад” знаят, че в лицето на Пеп биха имали човек, който във футболно отношение неспирно преизобретява колелото и който на практика ни показа какъв ще бъде модерният футбол след 10-15 години. Човек, чието желание, амбиция и маниакалност биха били идеално съвпадащи с финансовото и емоционално богатство, осигурени от Сити.

Ще бъде ли достатъчно това да го изкуши да напусне Бавария? Вероятно да. Само един човек знае отговора и това е самият Пеп. И за момента той, никак не е изненадващо, не казва нищо.

Гийем Балаге, Yahoo! Sport

Още от Футбол свят

Виж всички