В Англия обявиха колко пари получава Премиър лийг от чужбина и в частност от България (снимки)

В Англия обявиха колко пари получава Премиър лийг от чужбина и в частност от България (снимки)

След като наскоро Премиър лийг продаде телевизионните права за Острова на медийните гиганти "Скай спортс" и "Би Ти Спортс" за рекордните 5,1 млрд, паунда (за три години), днес Sportsmail разкри и приходите от правата зад граница. В момента Премиър лийг получава 2,23 милиарда паунда за пакета, обхващаш периода 2013-16 година. Разбито по сезони, това прави по 743 милиона на година. Тенденцията е тази сума да се увеличи до 1 милиард на година за следващия период - 2016-19.

Изчисленията показват, че Висшата лига прибира повече пари от телевизионни права от чужбина, отколкото всяко едно от конкурентните големи европейски първенства  - Примера, Бундеслигата и Лига 1, получава общо от всички права - вътрешни и от тези зад граница.

Любопитство будят цифрите за България. Според "Дейли Мейл" в момента правата за нашата страна възлизат на 8,6 милиона паунда за три години (2,9 млн на сезон). Все още не е ясно какво ще бъде увеличението за въпросния следващ период - 2016-19. От правата за Европа засега е известно, че новият пакет за район Скандинавия (Норвегия, Швеция, Дания и Финландия) вече е договорен срещу 110 милиона паунда годишно. Това е със 108% повече, отколкото договорът за настоящия период (2013-16) за същия регион.

Огромно увеличение за новия период има и за правата за Бразилия (231%), Хонконг (116%) и САЩ (108%).

Ето и всички таблици с данните, изнесени в материала на "Дейли Мейл":Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти