Просто не е сериозно

Просто не е сериозно

Най-накрая, след около четиригодишно очакване, Тодор Батков напусна официално Левски. Тръгна си с просълзени очи, много емоция и любов, след близо 17-годишно психическо и финансово отдаване на “сините”, превърнало се в агония последните сезони. Той призна, че вече няма възможност да бъде мажоритарен собственик. Адвокатът след дълго лутане си даде сметка, че сериозната поредица от грешки в управлението и със слаб екип около себе си, вече е в тежест и отблъсква нови инвеститори в клуба.
За съжаление нещата на “Георги Аспарухов” не дават индикации, че ще станат по-добри. Дори напротив. Вчерашната смяна на власт стана точно толкова непрофесионално, както и се ръководят 26-кратните шампиони на България през последните години.

Иво Тонев бе обявен за един от новите крупни акционери в Левски Това показват фактите. Започваме хронологично. Първо месец по-рано бе обявено в Държавен вестник, че на 24 юни 2015 година в залата на ДЮШ на “Герена” ще има заседание на НКП за гласуване на нов председател в 18:30 часа. Миналата седмица “сините”, които дълго време мислеха как и кога да обявят, че Батков си тръгва, решиха следното да се случи на 24 юни в същата зала на “Георги Аспарухов”, показвайки, че си “комуникират отлично” между членовете на УС (б.а. както е известно, един глас има НКП и един Тръст “Синя България”).

Вчера по време на срещата на Управителния и Надзорен съвет на “сините” в офисите на “Тодорини кукли” имаше доста хора, които не са част от тях, но все пак бяха поканени най-вероятно от Иво Тонев.
След това бе обявено, че вече няма мажоритарен собственик, а цели трима души ще делят властта, но единият от тях дори не присъства.

Първият беше ясен отдавна - Иво Тонев, който досега правеше това неофициално. Вторият е адвокат Александър Ангелов, който от 10 години е в Надзорния съвет и определян, като много близък до Дилян Пеевски. Нещо, което той категорично отрече, но призна, че го познава от няколко години.
А третият е неизвестният за синята общественост бизнесмен – Николай Иванов от Пловдив.

Иво Тонев бе обявен за един от новите крупни акционери в Левски Непрофесионалното идва от това, че първо г-н Иванов става собственик на 33% от Левски и го няма на пресконференцията поради неотложни ангажименти, които са предвидени отдавна. Нещо, в което напълно вярвам, но защо тогава вчера се случи всичко. Не е ли редно "синята" част от България, която живее и милее за своя отбор, да се запознае с човека, който е собственик на 1/3 от клуба. И не всеки да пита. Кой е Николай Иванов? Какъв е? Откъде се появи? На кой е човек? и т.н. Именно това последното бе най-често задаваният въпрос от феновете след срещата.

Да не говорим, че пресконференцията беше изключително и непрофесионално кратка. “Нямате много време за много въпроси. Само пет, защото залата е ангажирана за след това, а и ние сме тук от 13:00 часа”, заяви Иво Тонев преди да даде думата на медиите. Пет въпроса след 17 години на Батков в клуба и двама нови собственици. Извинявам се, но този толкова прозрачен клуб Левски, както се опитват да го изкарат новите му шефове, не изглежда такъв. На всеки три месеца ще се извършва финансов одит - колко пари са влезли, откъде са дошли и за какво се харчат и това щяло да се появява на официалната страница на Левски. Ще има ли отчет за гарантираните 6,5 милиона лева годишно, които клубът има в рамките на следващите три години? Както вече се разбра, близо два милиона от тях всеки сезон ще отиват в касите на НАП в следващите три такива.

Иво Тонев бе обявен за един от новите крупни акционери в Левски Заплатите на футболисти и треньори ще бъдат два милиона и четиристотин хиляди лева на година или 200 000 на месец. Над два пъти по-малко от преди два-три сезона, когато отборът загуби титлата и финала за купата. Настоящите футболисти изостават с почти три месеца със заплатите, а преди дни Батков е дал последните 20 000 лева, за да помага на клуба и на новите собственици.

Никакви играчи не искат да идват до момента, а с наличните към днешната дата Стойчо Стоев ще се бори за местата, даващи право на оставане в “А” група.

Вярно е, че има месец до старта на сезона и най-вероятно ще пристигнат поне 6-7 футболисти, но сега ситуацията е такава. Кой ще носи вината от днес, ако (когато) поредицата от слаби резултати продължат? Управителният съвет щял да решава всичко, като сменя директори и треньори, но пък Тонев ще е този от УС ежедневно до тима.

Иво Тонев бе обявен за един от новите крупни акционери в Левски “Най-важното е финансовата дисциплина от днес на “Герена”, категорични бяха Тонев и Ангелов. Финансов директор пък остава Константин Баждеков, който беше дясната ръка на Тодор Батков дълги години, но сега не си тръгва с него. Именно с него на тази позиция, приходи няма, а клубът от участие в Шампионска лига и милиони приходи в касата на клуба стигна до ситуация, в която играчи и служители не взимат заплати с по 3-4 и повече месеци, а в най-тежката година “сините” бяха глобени от УЕФА с 200 000 евро за неспазване на финансов феърплей... От него днес бе съобщено, че ще бъдат уволнени и 16 човека от клуба.

Именно заради това всичко, случващо се при "сините", е много несериозно.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти