Гледай на живо

Ексклузивно: Борислав Михайлов в студиото на Sportal.bg

УЕФА отряза Литекс и ЦСКА, план "А" на Божков неосъществим поне година

УЕФА отряза Литекс и ЦСКА, план "А" на Божков неосъществим поне година

План "А" на Васил Божков, който включваше бизнесменът да купи Литекс и заедно с боса на оранжевите Гриша Ганчев да управляват нов ЦСКА, играещ директно в Европа и "А" група с лиценза на ловчанлии, на този етап е неосъществим, научи Sportal.bg.

Забраната идва директно от УЕФА, с която вече са проведени консултации.

Европейската футболна централа е изтъкнала няколко причини за това. Първата е, че Литекс вече е заявил име, официален екип и терен за Европа.  

Крайният срок на заявката е изтекъл на 2 юни и след него промените са невъзможни. Т.е. през тази година оранжевите няма как да играят в Европа под името ЦСКА, да сменят фланелките си с червени и да преместят двубоите си в София.

Другият и доста по-съществен мотив е, че с въпросното обединение, сливане или покупка ще се обезсмислят правилниците за лицензиране, което застрашава идеята на тази процедура.  

Така, от УЕФА са категорични, че ако ЦСКА и Литекс се обединят, то новият отбор няма да бъде допуснат до участие в Европа, а е твърде вероятно да последват и сериозни санкции за БФС.

За решението си УЕФА се позовава на чл. 51bis, ал. 3 от Устава на УЕФА и чл. 9, ал. 3 от Правилника за прилагане на Устава на ФИФА.

Не без значение е и член 31, точка 3 от правилника на БФС, който гласи:

(3) Съществени промени в правната форма на клуба, като: а) промяна на седалище – в населено място извън територията на областта, съгласно административно- териториалното деление на страната; б) промяна на име – без запазване на връзка със съществуващото; в) промяна в основните клубни цветове; г) продажба на акции/дялове между отделни клубове, с което може да се получи несъстезателно предимство за тях; по време на съответния период по ал. 2, се смятат за прекъсване на членството. В тези случаи клубът не се допуска до участие в лицензионната процедура, съответно полученият лиценз се отнема.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти