Александър Попов: ЦСКА не се плаши от авантюри

Александър Попов: ЦСКА не се плаши от авантюри
След като стана ясно, че ЦСКА ще участва в турнира за Купата на европейската конфедерация (CEV), "7 дни спорт" потърси за коментар старши треньора Александър Попов.

- Каква е мотивацията на ЦСКА да играе в Европа, все пак сте седми в българското първенство?
- Пред нас има две задачи. Обединени сме под едно мото - искаме, държим и правим всичко възможно волейболът в ЦСКА да върне достойното си място първо в България, а скоро и в Европа. След като някои отбори се отказаха, ще използваме тази възможност да организираме мач в зала "Арена Армеец", да поканим всички наши привърженици. В последните години те са единствените, които ни помагат.

- Кой ще финансира тази авантюра?
- В периода до мачовете ще търсим рекламодатели и спонсори, за да направим нещо хубаво.

- Споменахте, че ще играете в "Арена Армеец", ще успеете ли да я напълните и ще ви излязат ли сметките накрая?

- Това е единственото правилно решение. Трябва да разпознаваме залата като наша, защото тя е построена върху терен, който години наред беше на ЦСКА. Въпросът е, че ако успеем, а аз не се съмнявам, че ще намерим пари за организация на мача, с много работа и с разбиране от страна на всички ще направим един "червен" волейболен празник. Не знам още срещу кого ще играем, защото жребият е на 30 юни. Всичко това е средство за оцеляване, ние последните години предимно оцеляваме. Сметките ще ни излязат, защото не всичко е пари. Според мен ние го доказваме. А дали ще се напълни залата, зависи от много фактори. Половин България е "червена" и с правилни действия е напълно възможно да напълним залата. Но трябва работа.

- И все пак - с какви средства ще участвате? И с какъв отбор?

- Това е въпросът, на който в следващите месеци ще мога да отговоря. В момента положението е такова - седми сме в България, имаме колебания кои състезатели да излязат в чужбина, дали да ги пуснем или не и дали ще намерим подходящо място за тях. Правим всичко с цел оцеляване, а не с друга цел. Трябва едно такова събитие да генерира интерес у "червената" общност, интерес от страна на рекламодатели, спонсори, които да ни помогнат освен с организацията и със селекцията. Имаме възможност да направим по-добър отбор от настоящия, защото много от състезателите ни са в чужбина и ако имаме пари, може да си ги оставим в България. Разбира се, с разум.

- Все още се чудите кои състезатели да пуснете в чужбина. Към кои играчи има интерес, ако не е фирмена тайна?

- Интерес има. Разполагаме с две-три момчета, които нищо че са млади, показват потенциал. Имаме запитвания за Георги Сеганов и за Яни Георгиев. Логичният път за нашите състезатели е да продължат развитието си в чужбина, те в България няма какво да правят. Задачата ни е, докато са тук, да помогнат колкото може повече на родния си клуб.

- Как ще отговорите на критиците, които наричат участието на ЦСКА в Европа излишен експеримент?

- Със сигурност не е експеримент, не е и авантюра. Аз знам какво стои зад нас - името на ЦСКА, миналото и бъдещето. Не се съмнявам, че мачовете ни ще бъдат обезпечени. Въпросът е с какъв отбор и колко напред можем да продължим. Преди 6 години цялата спортна общественост прие като авантюра идеята ни да оздравим фактически фалиралия волейбол. След 6 години ние пак играем евротурнири, така че от авантюри не се плашим.

- Не е ли парадоксално, че завършилите на второ и трето място отбори в Суперлигата не искат да участват в Европа, а вие и Левски, който е 9-и, подадохте заявка?

- Не само вторият и третият, ами и четвъртият, и петият, и шестият. Не искам да говоря за тях, просто такова им е решението. Вероятно имат общински бюджети, които са изчислени. За тях е авантюра участието в Европа. За ЦСКА е средство да оцелеем.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти