Неймар не е над закона, осъдиха го да плати 56 милиона

Неймар не е над закона, осъдиха го да плати 56 милиона

Федералният съд на бразилския Сао Пауло призна футболиста на испанския шампион Барселона  Неймар за виновен в отклонение от плащане на данъци. Това съобщи местното издание "Фоля де Сао Пауло". По решение на съда нападателят на бразилския национален отбор трябва да плати 188 милиона бразилски реала (56 милиона евро).

През септември 2015 година съдът замрази сметката на футболиста за тази сума за отклонение от плащане на данъци в периода от 2012 до 2014 година. Федералният съд на Сао Пауло също така замрази активите на нападателя, в които влизат личният самолет на играча на стойност 4 милиона евро, вертолет за 3,8 милиона евро и яхта за 3,5 милиона евро.

През 2013 година Неймар премина от бразилския Сантос в Барселона. Съдията, взимайки решение за блокиране на сметките, заяви, че в данъчната декларация на Неймар се посочва състояние от 19,6 милиона реала (по-малко от 5 милиона долара), което според мнението на проверяващите органи е само малка част от имуществото на футболиста.

"Анализирайки данъчната отчетност на Неймар и компанията N&N Consultoria Esportiva e Empresarial, чиито съсобственици са родителите на Неймар, ние може да потвърдим, че те са се занимавали с мошеническа дейност", съобщават данъчните власти.

Името на 24-годишния Неймар фигурира в още един голям скандал. На ръководството на Барселона, а също така на бившия и на настоящия президент на каталонския клуб Сандро Росей и Джосеп Мария Бартомеу съответно са предявени обвинения за неплатени данъци на сума 13 милиона евро при трансфера на бразилския футболист.

Първоначално Росей твърдеше, че Неймар струва на клуба 57,1 милиона евро, но ръководството на клуба по-късно призна наличието на допълнителни договори с играча, а бащата на Неймар посочи сума в рамките на 100 милиона евро в качеството на реална стойност на трансфера.

Още от Футбол свят

Виж всички