Домусчиев дава 1 млн. на държавата за стадион - ще има нов закон, който може да помогне на ЦСКА

Домусчиев дава 1 млн. на държавата за стадион - ще има нов закон, който може да помогне на ЦСКА

"Национална спортна база" ЕАД ще инвестира 1 млн. лева собствени средства за изграждане на нова лекоатлетическа писта в спортната база на Белмекен, това обяви министър Красен Кралев в БНТ. Още 1 млн. лева под форма на дарение ще бъдат инвестирани от Кирил Домусчиев в реконструкция на терена и осветлението на футболния стадион, част от базата. Така най-накрая уникалният комплекс ще разполага с модерни съоръжения, адекватни на изискванията на футболни отбори и спортисти от най-висок ранг. По думите на министъра проектите ще бъдат реализирани в рамките на няколко месеца след стопяването на снега и на новите спортни обекти ще могат да се подготвят спортисти за олимпиадата в Рио.

"Без инвестиции в инфраструктурата, не можем да развиваме спорта в България“, каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ Красен Кралев. "Публичните средства за спорт в момента са недостатъчни, затова трябва да се търсят начини за развиване на публично-частното партньорство, да се привличат инвеститори в спортна инфраструктура. Базата трябва да се развива постоянно и да се обръща повече внимание на работата с подрастващите, за да имаме успехи“, добави той.

Спортният министър обяви, че в подготвяния нов Закон за спорта са предвидени по-облекчени условия за ползване на държавни спортни бази от частни инвеститори, както и срок от 30 години за сключване на договори за концесия при наличие на сериозна инвестиционна програма. Законът ще бъде внесен в НС през март тази година. Министър Кралев представи и други предстоящи инфраструктурни обекти на Министерство на младежта и спорта като реконструкцията на Зимния Дворец, зала Фестивална и ст. Академик. „Утре ще знаем името на консорциума, спечелил поръчката за реконструкция на зала „Фестивална“ и ако няма обжалване ще подпишем договор на 3 февруари. На 24 февруари ще бъде обявен и спечелилият поръчката за реконструкция на Зимния дворец“, обяви министърът.

"Нужен е рестарт на цялата организация на футбола в България. Собствениците на футболни отбори в България трябва да седнат и да се разберат как трябва да се управлява този спорт. Ако трябва да променят правилата, но след това те да се спазват от всички. Готов съм дори да инициирам и да домакинствам на такава среща“, коментира Красен Кралев проблемите и скандалите в българския футбол в последните години.

По думите му през годините са правени много компромиси с правилата и с финансовия феърплей в името на феновете и това е довело до сегашната ситуация, в която няма правилен ход. Той отново напомни, че държавата не може да се бърка и да оказва влияние при вземането на решения във футбола. "Във футболното първенство трябва да играят само финансово обезпечени клубове“, категоричен бе министър Кралев.

ttp://bnt.bg/part-of-show/krasen-kralev-noviyat-zakon-za-sporta-veche-e-gotov

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти