Рибери загуби дело срещу автор, който го нарича "отрепка"

Рибери загуби дело срещу автор, който го нарича "отрепка"

Бившият френски национал Франк Рибери загуби делото срещу автор на книга, в която той е наричан с обидните според него епитети "отрепка", "белязан" и "гангстер". Апелативният съд в Париж не уважи жалбата на футболиста и потвърди решението на по-долната инстанция, че претенциите му са неоснователни.

В книгата "Racaille Football Club", излязла във Франция през 2013 година, журналистът Даниел Риоло разказва за разрива в любовта между феновете в страната и местния национален тим. В изданието Рибери е посочен като един от главните виновници за това и е наричан с въпросните определения. По тази причина през януари 2016 г. футболистът на Байерн (Мюнхен) заведе дело както срещу самия автор, така и срещу издателската къща "Hugo & Cie". Съдът обаче определи иска като неоснователен и дори отсъди, че Рибери трябва да изплати общо 5000 евро на Риоло и "Hugo & Cie. Съдът се обоснова с това, че през 2010 г. тогавашният министър на спорта във Франция Розелин Башело била нарекла някои от националите "гангстери".

Днес Апелативният съд поне отмени тази част от решението, според която играчът трябва да изплати 5000 евро. В същото време обаче магистратите излязоха с тезата, че използваните от автора епитети не отразяват неговото лично мнение, а това на обществото във Франция.

Още от Булевард

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти