Иван Василев: На 99% Локо (Сф) е в "Б" група, ЦСКА сам избра съдбата си

Иван Василев: На 99% Локо (Сф) е в "Б" група, ЦСКА сам избра съдбата си

Президентът на Локомотив (София) Иван Василев винаги е интересен събеседник. На фона на всички смислени и безсмислени драми около ЦСКА това лято, "червено-черните" и тех­ният шеф очакват решението на БФС дали ще ги допусне до завръщане в професионалния футбол и участие в "Б" група, след като една година ритаха по селата в четвърта дивизия. "Стандарт" гостува на Василев в офиса му близо до стади­он "Локомотив", за да внесе повече яснота око­ло бъдещето на "железничарите", развитието на ДЮШ на отбора, както и ситуацията в род­ния футбол като цяло.

- Да започнем с най-важния въпрос за феновете на Локомотив (София). В коя група ще играе отборът през но­вия сезон?

- Искрено се надявам да започнем в "Б" група. За там и се подготвяме. Целият ни план - трени­ровки, мачове, футбо­листи, е насочен към втория ни ешелон. Нап­равили сме всичко необ­ходимо. Днес (б.р. вчера) ще подадем и последни­те документи, нужни за лиценза. Надявам се да няма проблем и да стартираме в "Б" група.

- Кога ще стане ясно?

- На 25 или 26 юли. Очакваме от БФС да се произнесат и да ни дадат право на участие. Смя­там, че няма да има ни­какви проблеми, защото сме изрядни. На 99% мо­га да кажа, че Локомо­тив ще играе в "Б" гру­па.

- А след това?

- Бъдещето ще пока­же. За "А" група не мо­жем да мислим към мо­мента. Цел номер 1 пред Локомотив е да се ста­билизира финансово. То­ва е много лесно да се ка­же, но е изключително трудно постижимо. В последната година хвър­лихме с моите партньо­ри огромен труд за клуба. Направихме безброй срещи и разго­вори. Доста съм уморен, признавам си. Но все пак направих­ме нещо, изградихме ед­на основа. Цел номер 2 е отборът да бъде на ниво. Знаете, че има голяма разлика между четвърта дивизия на България и "Б" група. Ако успеем да изградим боеспособен тим, който да завърши над средата на класира­нето в "Б" група, ще е много хубаво.

- Търсите ли още по­мощ?

- Да, непрекъснато. Но няма много, да си призная честно. За съжа­ление към момента ня­маме ясен бизнес план за години напред. Но има­ме огромно желание. Вярвам, че нещата ще се оправят. За момента най-важно е и държава­та да помогне.

- Разкажете за треньорската рокада?

- Антон Велков поис­ка да се развива на друго място. Нямаше никакви противоречия, нито негативни емоции. Прове­дохме с него подробен разговор и той заяви сво­ето желание. Аз му бла­годаря за отличната ра­бота, която свърши и му пожелавам успех в бъде­ще. Надявам се новият треньор Ангел Колев да свърши още по-добра ра­бота.

- Преди време казах­те, че ще имате сили да се оправяте до "В" група с Локо. Сега как са не­щата?

- Трудно ми е. Но то­ва е положението. Със сигурност няма просто ей така да се откажа. Ис­кам да видя Локомотив обратно където му е мяс­тото. В елита. И да зала­га на таланти от школа­та си, както винаги е пра­вил.

- А как върви именно възраждането на ДЮШ?

- Нещата се случват. Построени са доста не­ща вече. Искам да из­ползвам възможността да благодаря искрено на Иво Паргов и целия екип на "Актавис", без който това нямаше да е възможно. Заради тях в момента знаете, че децата ни са на световното клубно първенство за малчугани, каквото представлява "Готя Къп". Сега преди малко ми се обадиха, че отново за победили. За четвър­ти път.

- Разкажете повече за самия турнир "Готя Къп", бяхте там минала­та седмица.

- Нещо уникално е. Организацията е на по­вече от световно ниво. Има страхотно много публика. Само на откриването имаше над 60 000 души. А това е турнир за де­ца. В него участват над 1700 отбора. Представете си. Мечтая си някой ден и България да орга­низира нещо подобно, разбира се в по-малки мащаби. Но важното е, че самите деца са радват. Усмивките им не слизат от лицата. Направо се раждат наново, като дой­де време за мач. Горд съм наистина. Освен то­ва "Готя Къп" е ценен опит за тях. Мирогледът им се разширява.

- Като заговорихме да детски футбол, смя­тате ли, че в България има достатъчно квали­фицирани треньори, ко­ито да подготвят млади­те играчи за професио­налния футбол?

- Първо искам да ка­жа, че за треньори на мъжки тимове имаме отлични специалисти. Вижте Станимир Стои­лов, Димитър Димит­ров, Стойчо Младенов и други. За малка страна като нас това е голямо богатство. Има обаче един проблем. Всички те са българи и като таки­ва трудно пробиват на запад. Ако да речем Мъри Стоилов беше герма­нец, то със сигурност лесно щеше да си наме­ри работи и в отбор от Висшата лига на Анг­лия, да речем. Колкото до треньорите при под­растващите, имам наб­людения, че има жела­ние за работа. По-скоро методиката е сбъркана. Сега в Локомотив се опитваме да наложим такава от Аякс. Ще изисквам треньорите да работят по строго опре­делен ред за всеки тре­нировъчен ден. А не който както прецени. В последните години всич- ки треньори вече изпол­зват интернет, за да обо­гатяват арсенала си от познания. Но това не е достатъчно. Ако нямаш строго изградена мето­дика на работа, трудно може да се получи нещо. Например имам наблю­дения, че треньорите просто отиват на трени­ровката, хвърлят топка­та на децата и им казват: "Играйте мач" или "Тре­нирайте тази и тази ком­бинация". Според мен това не е правилният на­чин. Освен това самите треньори трябва да бъ­дат още по-добре под­готвени. Сега отново благодарение на "Акта­вис" ще изпратим наши специалисти в чужбина да се учат. Но те не могат прос­то да отидат и да гледат. Трябва да знаят език, да имат по-подробна пред­става за това, което ще видят. Всичко това изис­ква подробна програма и план.

- Как гледате на нас­тоящите събития в ели­та на българския фут­бол и по-специално то­ва, което случва на стадион "Българска армия"?

- Като всеки човек, който следи подробно футболът у нас, имам мнение. Вчера ми звън­наха хора от ЦСКА да ми кажат, че почват на чис­то, както и нас. Аз мина­лата година ги чаках три кръга да започнат с нас от четвърта дивизия и не ги дочаках. Ако тогава го бяха направили, сега вероятно и двата отбора щяхме да сме в "Б" гру­па. И пътят щеше да е много по-лесен и бърз към "А" група. Но те из­браха друго развитие. Това е тяхно право.

- А какво е мнението ви за представянето на нашите отбори в евротурнирите?

- Положително. Лудогорец дава сериозна заявка. Смятам, че мо­гат да отстранят Цървена Звезда. Играят мно­го силен футбол. Прия­тен за гледане. Надявам се на добро представяне от Левски и Берое. Славия направи много силен първи мач срещу Заглембе. Бях на стади­она и останах много при­ятно изненадан. Хваля "белите", защото те нала­гат много юноши. Пре­ди време те построиха терени и сега започнат да обират плодовете. Целта на Локомотив също е такава. Да изкар­ва максимално много де­ца и да ги продава. Вина­ги е било така.

- Какво мислите за внезапните изисквания за стадионите в "А" гру­па, които реално остави­ха половината отбори без дом поне до Нова го­дина?

- Одобрявам го с две ръце. По-хубаво така да стане и клубовете да оп­равят стадионите си. За­щото ако не бяха затег­нали правилата, клубо­вете отново щяха да се ослушват. Правилата трябва да се спазват и се­га вече нямат избор и ще си оправят стадионите, което е много добра но­вина. Но отново го каз­вам - много е важно дър­жавата да помогне.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти