Има закономерност! Новата марка във футболна Европа

Има закономерност! Новата марка във футболна Европа

Ако мога така да се изразя, отборът на Лудогорец през последните шест години се превърна в най-познатата и продавана българска марка в Европа. Най-пресният пример - трансферът на Хосе Паломино е впечатляващ. Осем милиона лева за защитник от Първа лига – това са много пари. Очевидно във футбола има закономерност. Тук не става дума за някаква случайност или уреждане, какъвто процес сме свикнали да наблюдаваме.

Няколко милиона евро не се вадят лесно. По всичко личи, че българският шампион си проправя с бързи темпове път към Европа. Вече е позициониран на по-добро място в трансферната политика. Футболистите на Лудогорец са атрактивни и разпознаваеми и именно поради тeзи причини са обект на интерес от страна на сериозни клубове. Паломино пристигна в тима на „орлите”, ако не се лъжа от Метц, който по онова време се подвизаваше във втора дивизия на Франция. И забележете – като свободен агент.

Година по-късно защитникът струва четири милиона евро. Случаят с Кайсара е подобен. Привлечен от непретенциозен клуб от Португалия за 350 хиляди евро и продаден за 6 милиона от същата валута. Какъв забележим скок. Към това прибавяме успешните игри в Шампионската лига, където двамата са с основна заслуга за добрите резултати. За тези, които не знаят -  Лудогорец печели по 20 милиона евро от едно участие в най-комерсиалния турнир. Лесно може да се провери и направи грубо изчисление.

Приходите идват от влизане в групите, продажба на билети и спечелените точки в груповата фаза. Уважаеми господа, ето поради тези причини Лудогорец има пари. И най-важното – спечелените средства не изтичат, тъй като братя Домусчиеви налагат безкомпромисна политика, а се инвестират отново в клуба. Затова моята препоръка към всички клубове в България е да спрат да се занимават с глупости и да си налягат парцалките.

Нека взимат пример от Лудогорец, а не целта им да бъде да ги вкарат в тинята. При тях в блатото, от където трудно се излиза. Има футболни ръководители, които са превърнали злобата и омразата в професия. Не искам да им споменавам имената, защото няма да е чистоплътно.

Всички ги знаят кои са. А пък и те няма да си вземат поука, просто ще се озлобят още повече. Големият въпрос е как е възможно да бъдат търпяни от хората от най-високо ниво, след като сериозно им вредят. Всеки ден им бият по репутацията. С всяко отваряне на устата, с всяко едно интервю. Защото са некомпетентни и изказът им е долнопробен и отвсякъде лъха на простотия. Моля да бъде извинен за грубия израз, но това е самата истина. Домашните студиа ще продължат с пълна сила, както и оправданията и отклоняването на общественото внимание от съществените проблеми в родния футбол. От това число изключвам Левски.

Добро впечатление прави, че ръководителите и треньорите на „Герена” от известно време насам са спрeли да хвърлят глупави оправдания. Този им виновен, онзи им пречи. Поздравления за „сините” в това отношение, тъй като това е верният път. Човек първо трябва да си подреди къщичката. Поведението на босовете на Левски е възпитано, културно и европейско. Това обаче не означава, че всичко е наред. Левски има още много пропуски.

Да се върнем на трансферите. Знаете ли защо Лудогорец продава футболистите си скъпо. Стартът се дава с правилен подбор. Естествено, има и грешки, но има и доста попадения. Играчите попадат в добре организиран клуб и благоприятна среда за развитие. В Лудогорец вярват във възможностите и преценката си и щом вземат даден играч, подхождат търпеливо и му се дава шанс.

Ако подхождаха емоционално и прибързано, отдавна щяха да изгонят Кафу и Вандерсон. След няколко слаби мача щяха да ги заклеймят, че не стават и да ги освободят, разбира се след съответната неустойка. Вместо това „орлите” проявиха търпение и в тяхно лице имат сериозен актив. С малки изключения Лудогорец вдига в пъти цената на състезателите, които акостират в Разград...

Следващата голяма крачка на Лудогорец ще бъде интегрирането на юношите в първия отбор. Не знам дали ви прави впечатление, но планът вече е задействан. Не случайно повечето футболисти от втория отбор бяха освободени. Дубълът на българския шампион ще бъде съставен предимно от юноши. И въпреки че ръководството на „зелените” търпи доста критики за липсата на достатъчно българи в представителния тим, стиска зъби и не прави остър завой в политиката си.

Лудогорец стриктно следва плана си за постепенно изграждане и налагане на своите рожби в мъжкия отбор, тъй като знае, че това е правилният път. Хвърли ли ги неподготвени в дълбокото, ще се удавят. Бъдете сигурни, че времето на талантите ще настъпи. Първото стъпало е участие с втория тим във Втора лига. Отлична възможност за изява. Крупните инвестиции в школата от страна на Кирил и Георги Домусчиев не са случайни.

Същото се отнася и за непрестанното внимание, което обръщат на децата от школата. Позитивните и окуражаващи постове в социалната мрежа от страна на Кирил Домусчиев валят един след друг. Да не мислите, че е случайно. Стратегията за втория отбор на Лудогорец бе да вземат играчи, които да задържат клуба във Втора лига докато юношите станат готови да поемат щафетата.

Още от БГ Футбол

Виж всички