Характерът на Мбапе разколебава купувачите

Характерът на Мбапе разколебава купувачите

Никоя от индустриите, движещи световната икономика, не порасна толкова по време на голямата рецесия, колкото онези, свързани със спорта. Начело на тях, с главозамайващия ръст от един милиард евро годишно, стои футболът. Мигновеният взрив на най-популярния бизнес в света поставя основите на една тепърва предстояща да се определи търговска реалност, с трудни за дешифриране кодове от феновете-консуматори, а също и от футболистите. Навлизащите в този пазар бизнесмени сочат, че се отваря цяла една нова ера на неподозирани възможности. Добавят, че най-очевидният символ на това бе показан на голямата сцена тази пролет и е едно френско момче на 18 години. То се нарича Килиан Мбапе, призвано е да катализира у себе си цялата тази бизнес енергия и подхранва също толкова сигурност, колкото и съмнения.

Пари Сен Жермен, Реал Мадрид, Арсенал, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Ливърпул демонстрират цялата си мощ, за да опитат да привлекат нападателя на Монако. Тези маневри на шестте мултинационални корпорации събират у себе си една безпрецедентна суперструктура от фирми в областта на консултантската дейност, посредничеството и анализирането. Само изследванията, поръчани за изследването на реалния потенциал на Мбапе, струват стотици хиляди евро. Сондажът не цели единствено да го оцени обективно в технико-тактически план. Лупата преди всичко е насочена към оправдаността на готвеното вложение.

Монако, твърдят близки до операцията източници, е получил оферта от 135 млн. евро от ПСЖ и се очаква Мадрид да вдигне мизата. Парижкият клуб проявява тотален интерес към играча и има безграничен финансов ресурс. Президентът му Ал-Келаифи винаги може да надцака всекиго. Консултираните агенти смятат, че транзакцията накрая ще достигне сумата от 150 милиона. Ще бъде, и то с голяма разлика, рекордният трансфер в историята и ще представлява необикновен риск. Никога не са се плащали чак толкова пари за едно още толкова незряло момче.

Ди Стефано подписа с Мадрид 27-годишен; Марадона отиде в Барселона на 22; Роналдо пристигна в Барса на 19 с един изигран Мондиал зад гърба си; Зинедин Зидан счупи световния трансферен рекорд 29-годишен, когато подписа с Мадрид, а и вече имаше „Златна топка”; Роналдо се присъедини към Мадрид на 26, а Юнайтед плати 120 млн. за Пол Погба, когато той бе 23-годишен и вече бе изпъкнал в четири сезона на топ ниво в Ювентус. Всички гореизброени притежаваха голям професионален опит зад гърба си и личностното израстване, което липсва на Мбапе.

Един от замесените в скаутирането на нападателя експерти, на заплата в делегирана във Франция компания, иска изрично да запази анонимност преди вземането на отношение предвид конфиденциалността на работата си: „Чисто футболният потенциал на Мбапе е най-големият, който се е виждал на пазара от времето на появата на Лионел Меси. С една разлика: през 2005 г. Меси не можеше да бъде купен, защото Барса не го продаваше. От продажбата на Роналдо през 1996 г. не сме били изправяни пред подобна сделка. Всеки изигран от момчето мач увеличава сигурността в техническия му потенциал. Растат обаче същевременно съмненията около манталитета му. Как да бъдем сигурни, че няма да се държи като един Анелка или Кака? Целите, пред които му предстои да се изправи, са твърде големи, за да не дадат отражение върху характера му.”

В тъмния свят на футболните агенти Никола Анелка, купен от Мадрид през 1999 г. от Арсенал, е парадигмата на прецакването. Следящите Мбапе посредници припомнят, че предпазливостта трябва да бъде удвоена, защото: 1) френските играчи, които са лидери в своите клубове извън родината си, просто не съществуват; 2) френските играчи от африкански произход реагират на огромните очаквания при неизбежните разочарования със саморазрушителния комплекс на жертвата. Това усещане за преследване го наричат „анелкизация”.

В последните месеци скаутите следват протокола: търсят знаци, които биха предизвикали анелкизация в бъдещето. На първо място, предупреждават за безграничната дързост в думите на Мбапе („За да удържа на напрежението, трябва само да бъда себе си… Аз съм във възрастта, в която се нуждая от игрови минути, и този сезон дадох своя принос, защото играх… Футболист, който не играе редовно, спира да дава принос, а този параметър ще е от основополагащо значение за мен… Бъдещето си ще реша единствено аз. Никой няма да ми наложи нищо!”.

Зад кулисите представителите на Мбапе не са отхвърлили нито една оферта от никого. Изслушват всички пратеници на всички клубове. И не изискват игрови минути. Те изискват неоспоримо титулярно място за своя клиент. Без значение коя ще е избраната му дестинация.

НИТО ДОРИ МАРАДОНА

Има пратеници на клубове купувачи, сочещи, че дори и толкова устат гений като Марадона не се е показвал толкова самонадеян при идването си в Барса през 1982 г.; дори и Зидан не си е позволявал толкова напереност при пристигането си в Мадрид със спечелен Мондиал и „Златна топка”. Липсват от страна на Мбапе думи на признателност към Монако, който му даде път и още му плаща заплатата. Скаутите са озадачени от пълната липса на страх в думите му и сочат, че страхът е препоръчителен при юноша, който е изправен пред непознати ситуации. Смятат, че Мбапе се изразява подозрително, което подсказва две алтернативи: или сме свидетели на истински „просветен”, който има вродената способност да предвижда неизбежните очакващи го в голям клуб трудности и знае как да се справя с тях, или е непредпазлив и ще му е трудно да се приспособи към живота в гранд, както се случи с толкова много преди него, смазани от тежестта на нуждата да оправдаят огромните парични вложения в тях.

Спортният директор на Монако Антонио Кордон казва, че Мбапе е „добро момче”, „без предразсъдъците на звезда”. Френската преса в един глас припява в тона. Официално всичко е мед и рози. Професионалистите, които се грижат за парите на изживяващата бум футболна индустрия, обаче сочат, че и цялата предпазливост на света е малка, когато ще се похарчат 150 млн. евро за голобрадо хлапе с ореол на пророк.

РИТУАЛИ ЗА ОСМИСЛЯНЕ НА ФУТБОЛА

Консенсусната версия във френската преса неспирно повтаря, че Уилфрид Мбапе, патриархът, е главният направляващ подредения живот на сина си Килиан – изключително образовано, разумно и предпазливо момче. От години тамошните медии се стремят да направят така, че местните футболни звезди да не свършат като гангстери, които живеят според канона на гето рапа. Появата на голмайстора на Монако е посрещната с облекчение. Авторът на 15 гола в 29 мача по пътя към титлата в Лига 1 е чаканата от всички фигура преди Мондиал 2018.

Пресата е оптимистично настроена. Анализаторите, представляващи готовите да дадат над 100 млн. евро за Мбапе, обаче не могат си позволи еуфория. Разравят всеки детайл и гледат с подозрение жестовете, с които той доукрасява играта си. Според тях манията да празнува головете като Тиери Анри и изненадващото му изрусяване на косата сочат към болна нужда от ритуали, които да осмислят работата му, когато за едно 18-годишно момче това да играеш футбол би трябвало само по себе си да е крайната цел. Във Франция не липсват прецеденти на феноменални юноши, които в началото са отдадени и дискретни, после започват да обичат камерата и накрая записват рап албуми и се явяват пред съдия.

Диего Торес, „Ел Паис”

Още от Футбол свят

Виж всички