Гледай на живо

Арда стигна до бараж за Европа след класика в Пловдив, докато Славия приключи сезона с успех над Локо (София) и грозни сцени по трибуните - отзивите на живо след края на спора за седмото място

Любо Ганев: България намери формулата на успеха

Любо Ганев: България намери формулата на успеха

След втория уикенд от Световната волейболна лига, потърсихме експерното мнение на вицепрезидента на БФВ Любо Ганев. Специално за BGvolleyball.com, той направи анализ на ситуацията в националния отбор и разкри какви плюсове и минуси е видял в играта на българския тим. До момента волейболистите на Пламен Константинов записаха три победи. Те надиграха Русия (3-2), световния шампион Полша (3-2) и олимпийския шампион Бразилия (3-1). Допуснаха и три поражения от Франция (0-3), Аржентина (2-3) и Канада (1-3).


България - Бразилия 3:1

Какви са позитивите и негативите от втория уикенд от Световната волейболна лига?

Позитивите от втората седмица в Световната лига са в пъти повече от негативите. Освен резултатът, който постигнахме, видяхме и как може да играе този отбор. Мачът с Полша не го изиграхме по най-хубавия начин, но важното е, че победихме. Загубата от Канада я отдавам на някакъв малшанс. Срещу Бразилия се видя истинската игра на българския отбор. Когато играем по този начин, резултатите ще дойдат. Всички момчета показват, че израстват в тези мачове. Вече имат самочувствието в себе си и вярват, че могат да направят нещо.

Задължително ли беше връщането на част от опитните състезатели в състава за Световната лига?

Ние като федерация избираме треньор, а той си избира треньорския щаб и състезателите. Естествено, че е добро влизането на опитен състезател, защото нашите по-млади волейболисти все още не играят в такива силни шампионити. Тези, които играят са резерви в отборите си. Трябва да има опитни състезатели до тях, които във важен момент могат да им помогнат.

 

Винаги съм казвал, че подмалдяването трябва да става бавно.

 

Въпреки, че тази година имаме контузени състезатели – Вальо Братоев претърпя операция и няма да може да се възстанови до европейското първенство. Останахме и без Тошко Алексиев, който също е с контузия. Това са двама силни крайни нападатели. И така треньорът остава с четирима налични състезатели на тази позиция, с които трябва да изкара до края на европейското първенство. Надявам се Боян Йорданов да се върне за европейското първенство. Колкото повече опитни състезали има в отбор, в който има и млади играчи, винаги е по-добре. Младият състезател може да измести опитния със сила и фиизчески качества, но пък опитният може да отиграе топката във важните моменти по-хладнокръвно.  Младите трябва да се учат.

 

В последните години националният отбор имаше проблеми с посрещачите, сега обаче забелязваме липса на качествени диагонали. Има ли реална алтернатива на Цветан Соколов?

Цецо продължава да се доказва като лидер на този отбор. Неговият пост е диагонал на разпределителя, и аз като бивш диагонал мога да кажа от собствен опит, че той е състезателят, през когото минава най-голям процент от атаката. Най-много от неудобните топки отиват при него. Естествено, всички стискаме палци да е добре и да играе във всеки мач.


България - Бразилия 3:1

Тази година имаме много стабилно посрещане.

В почти всички мачове нашето посрещане беше по-добро от това на противниците ни. Това не се дължеше на нашия силен сервис, а на това, че посрещачите ни са стабилни. Когато има добро посрещане, тогава и разпределителят може да използва пълноценно центровете. Имаме трима центрове, които са едни от най-добрите в света. Ники Николов показва резултати във всеки мач. Виктор Йосифов пък тази година стана най-добър блокировач в Италия. Теодор Тодоров е от дълги години в Русия и е един от най-добрите центрове. Те не са нужни само за блокада, защото не случайно сме един от отборите с най-добра блокада, а и като нападатели, защото са най-добрите.

Как си обяснявате факта, че тези момчета побеждават световни сили като Полша, Русия и Бразилия, а в същия момент губят мачовете от по-слаби съперници?

Пошегувах се, че всеки може да падне от най-слабите отбори, но не всеки може да победи силните отбори. Обяснявам си го с това, че преди първия турнир в Казан изиграхме само две контроли. Отборът не беше достатъчно напаснат. Виждаме, че с всеки мач нещата се получават все по-добре и по-добре. Както каза Пламен Константинов, ако бяхме изиграли 3-4 контроли повече, може би още от първия турнир щяхме да се върнем най-малко с две победи. В мача срещу Канада изпуснахме нашия шанс, защото извадихме много топки в защита, които не успяхме да реализираме поради една или друга причина. Не са важни причините, важното е, че този отбор знае начина по който трябва да играе.

Как стимулирате играчите, когато видите, че нещата не вървят?

Смятам, че всеки има момент, в който да си покаже способностите на игрището. Аз им  давам индивидуални премии, за да ги стимулирам да играят. Дори преди мача с Бразилия се видяхме с Ники Николов и Виктор Йосифов и им казах, че при 5 аса или 5 блокади им давам премии. На Ники обаче му казах, че на него за блокади няма да му дам премия, защото той си ги прави задължително по толкова. За мен е важно тези момчета да отидат да играят с желание, да си оставят душите и сърцата на игрището. Това не трябва да е само пред българската публика, а навсякаъде и не само на мачове, а и на тренировките. Момчетата знаят, че могат да играят добре и го показаха. Ние като публика и федерация също го знаем и чакаме да дойдат добрите резултати.

 

Спадът в играта на националния отбор от миналата година повлия ли на отбора в началото на този сезон?

Миналата година не успяхме да се класираме за олимпиадата и се наложи да се направят експерименти Трябваше да видим кои от старите и младите състезатели могат да се използват. Това беше един сезон на проба-грешка. И треньорският шаб, и ние като федерация си извадихме нашите изводи и сега знаем, че има много по-ясна стратегия до следващата олимпиада в Токио през 2020 г. Вече знаем каква трябва да е системата и на кои състезатели трябва да се залага повече. Ние сме държава с много малко на брой класни волейболисти и не можем да си позволим лукса да не ги използваме. Няма как да ги заменяме.

Какво още му липсва на националния отбор?

Класиране на финали на Световната лига ще бъдат много добре като за начало на годината. Момчетата го заслужават. Трябва ни присъствие на голям форум, защото така най-бързо се трупа самочувствие. Така караме противника да ни уважава. Пожелавам на момчетата да са здрави. Надявам се в това време, което остава до европейското първенство да могат да се изчистят всички неща и да покажем на какво сме способни. 

Още от Волейбол

Виж всички