Гледай на живо

Евро 2024: Испания - Хърватия 0:0

Треньорът на шампионите от U17: Един ден Лудогорец ще е изграден от юноши на клуба

Треньорът на шампионите от U17: Един ден Лудогорец ще е изграден от юноши на клуба

Треньорът на Лудогорец U17 Радослав Комитов даде интервю за официалния сайт на "орлите". Специалистът, извел талантите от футболната академия на шампионите до титлата в Елитната юношеска група до 17 години, говори по всички актуални въпроси.

- Г-н Комитов, Вие и Вашите момчета спечелихте повече от категорично първенството на Елитната юношеска група до 17 години, разкажете ни от кога работите с  тези деца, как и за колко време се изгражда един шампионски отбор?
- Започнах с тях преди 4 години. Изключително трудно е да се изгради един шампионски отбор. Ние с този отбор станахме шампиони за деца, а сега дублирахме успеха си и като юноши младша възраст. Това показва едно изключително  постоянство в игрите на децата от този набор и едно добро представяне във всички мачове, които сме изиграли и официални и в подготвителния период, защото дори в контролите не губим срещи. Това показва професионално отношение от ранна детска възраст, което много ме радва. Зад успехите стои много работа на мен и на моя екип, непрекъснато усъвършенстване на индивидуалните качества в защита и в атака. Също така и работа в психологически план. Ние вече имаме назначен психолог в клуба, но и преди това сме провеждали доста индивидуални разговори с децата. Работата в детско-юношеския футбол е комплексна и много сложна. Необходима е пълна отдаденост и тогава се случват хубавите неща – победите и шампионските титли.

- Защо е толкова трудно да се работи с деца?
- Защото, първо, децата са от цяла България, те са с различен характер, с различни навици. Да възпиташ шампионски манталитет във всяко едно дете и да заиграят като едно цяло не е никак лесна задача. Първо, трябва да ги накараш да ти повярват, второ, да ги научиш да излизат и да се раздават максимално във всяка тренировка, във всеки един мач. Трето, което е изключително трудно, да ги изградиш в тях манталитет на победители и на шампиони, само така те могат да влязат в професионалния футбол.

- Титлите и медалите са важни разбира се, но за вас кое е по-ценно, да продължите да ги печелите или да видите един ден някои от тези момчета с фланелката на представителния тим?
- Целта на всяка една школа е някое от децата да заиграе в представителния тим, който е вдигнал летвата изключително много, това е най-добрият отбор в България, играе в Шампионската лига наравно с грандовете на Европа, така че ние треньорите трябва да положим много усилия и да работим здраво, за да достигнат нашите деца нивото на мъжкия отбор. Затова е направен и вторият отбор, този преход да стане по-плавно и мисля, че нещата скоро ще се случат. Има талантливи деца, въпрос на време е някое от тях да влезе в мъжкия отбор. Искам да подчертая, че целта е от Академията на клуба да излизат най-качествените юноши в България. Някои от тях ще попълнят представителния тим, други ще бъдат преотстъпени. Въпросът е тук да се работи най-качествено в страната, а защо не и на целия Балкански полуостров.

- Казват, че апетитът идва с яденето, след добрите резултати има ли у децата глад за още повече и по-големи успехи?
- Разбира се, ние сме участвали в много международни турнири, представяли сме се ли изключително добре, не сме губили международен мач. Някои от момчетата бяха взети миналата година в представителния тим за подготовката, тренираха с мъжете, някои записаха игрови минути в контролните срещи. Аз мисля, че в този отбор има много сериозни деца, които имат амбицията да станат професионални играчи и за тях тепърва предстоят хубави дни.  Мисля, че гладът за футбол тепърва ще идва и ще става все по-голям.

- Според много специалисти преходът от юношеския към мъжкия футбол е много труден, Вие говорихте за Б отбора, това ли е рецептата да се прескочи по-лесно този период?
- Този преход точно така се прави в страните на запад, има втори отбори, от там преминават юношите на клуба, за да могат да се аклиматизират добре. Става по-бавно, но за сметка на това няма стрес от това преминаване и така нещата се случват. Докато у нас  има отбори, които пускат юноши, само и само да се напише, че са играли, което за мен не е правилно.

- Ентусиазъм сигурно е необходим при работа с деца, но къде е ролята на базата, на условията и в този смисъл да обясните къде е в това отношение школата на луд в сравнение с школите у нас и ако имате впечатления с някои водещи европейски страни.
- Тази база, която бе направена тук, е на-добрата в България и една от най-добрите на Балканите. Това безспорно дава възможност всички треньори и деца в школата да се готвят при най-добрите условия. Това е сериозно предимство и се надявам, че всички родители, от цялата страна ще са спокойни, че техните деца получават най-доброто.

- В какво се изразяват точно тези добри условия?
- Първо терени много терени, и тревни и изкуствени, съблекални перфектни, осигурен е също транспорт, който кара децата до тренировката, а после ги връща обратно, уреди, пособия, много добри треньори.

- Как функционира по Ваша оценка школата?
- Показваме изключително голямо развитие, работи се професионално, качваме на мултемидия всеки мач. правят се много анализи, разглежда се всяка една тренировка, анализират се индивидуалните качества на децата. Запознат съм и с другите школи у нас, но тук е мястото, където се работи на най-високо ниво, категоричен съм в това.

- Вярвате ли, че е близо деня, в който гръбнакът на представителния тим ще е изграден от играчи, израснали в школата?
-  И това ще стане, но е нужно търпение и много работа, трябва да вярваме и ще се получи.

- Какво е предимството клубът да разчита на свои кадри и те да защитават честта на фланелката? 
- Такива играчи ще са много по-отдадени за каузата „Лудогорец“, ще са закърмени с идеята от малки да носят зелената фланелка, ще бъдат по-познати на местната общественост и ще бъде много по-интересно за хората от града и региона, защото и при мен има добри местни момчета и привържениците ни следят изявите им с голям интерес.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички