Трагедията на "сините" е на трибуните, не на терена

Трагедията на "сините" е на трибуните, не на терена

Тъжно, много тъжно, направо жалко... В какво се превърна публиката на Левски? Най-многобройната фенска маса в страната, която вече 103 години в радост и мъка е винаги до играчите с легендарно "Л" на гърдите. Тези футболисти, които преди два дни за пореден път им скъсаха нервите с изявите си на терена срещу ЦСКА-София, когато още преди да започне срещата, вече губеха с 0:2, а после паднаха с 0:3 без дори да влязат в мача.

Следващите редове обаче не са играчите, а за феновете, ултрасите, привържениците, които са крайни или нормални, но със синята идея в сърцата. Това, което се случи в Сектор "А", е поредната срамна страница в историята на 26-кратните шампиони на България. Както е известно, около третия гол във вратата на Божидар Митрев...фракцията Южна Дивизия опъна своята хореография под козирката на "Васил Левски". За десет секунди между хореографията и журналистическите ложи се появи свастика, която е гарант за сериозно наказание за клуба-домакин. Малко по-късно в сектора нахлуха десетки стюарди, които искаха обяснение, раздадоха правосъдие, а същото така и шамари заради появилата се свастика. С две думи, левскари биха левскари, а Сектор "Г", който беше в екстаз, тъй като играчите на Николай Митов ги бяха върнали за пореден път към живота в тежките им дни, се наслаждаваха на гледката и се забавляваха за сметка на "сините" фенове.

Левски - ЦСКА-София За тези, които не знаят, най-голямата фракция в Сектор "Б" след "София-Запад" - Южна Дивизия, от този сезон бойкотира южната трибуна, като гледа мачовете на "сините" в Сектор "А" на "Георги Аспарухов" и "Васил Левски". След множество скандали през последните години, няколкото неуспешно опити за обединение, тъй като едните са по-големи мъжкари, а другите по-големи разбирачи, но най-вече заради това, че не успяват да превъзмогнат собственото си его и имат различни разбирания, двете фракции са в конфликт, като не се изказват ласково едни за други. Това е жалко, но не би трябвало да е чак такъв проблем, тъй като всеки има право да проповядва собствената си идея, както смята за добре, важното е от това да не страдат Левски или останалите привърженици на клуба.

Големият проблем идва от това, че Южна дивизия твърди, че всичко това е постановка на "София-Запад", като показа снимка, че представител на въпросната фракция вдига свастиката. Националният клуб на привържениците на Левски обяви агресивната намеса на стюардите за наложителна и задължителна, а също така зададе въпрос как така полицията е пуснала хореография под Сектор "А". Председателят на НКП Степан Хиндлиян пое цялата отговорност, въпреки че нямал нищо общо със случилото се, но бил виновен, след като се стига до такива действия в синята общност.

Левски с шествие преди мача с ЦСКА-София Тук може да видите хронологично позициите:

Позицията на НКП за случилото се:


След събитията на трибуните по време на мача срещу ЦСКА - София, Националният клуб на привържениците на Левски заявява следното:


Всеки, който претендира да обича Левски, не може да има поведение, насочено във финансова и морална вреда на клуба, и в ущърб на останалите привърженици, които най-вероятно ще бъдат лишени от възможността да подкрепят отбора си на стадиона в следващите мачове.

НКП работи от дълги години за предотвратяването на инциденти като вчерашния. Поради тази причина е създадена сериозна организация в Сектор Б, който е ултрас трибуната на левскарите, за разлика от Сектор А. Сектор Б е мястото за хореография и пиротехника, скачане и пеене. Сектор А е мястото на левскарите с умерен профил.

По време на хореографията в Сектор А бе вдигнат забранен символ. Бяха хвърлени предмети към пистата и скамейката на гостуващия отбор, заради които пострадаха служебни лица.

Това се случва във втори пореден мач срещу същия отбор, от същото място. Намесата на стюардите, които са отговорни за реда по трибуните, бе абсолютно наложителна и задължителна.

Трябва да се зададе и въпросът: защо полицията допуска хореография в Сектор А и проверена ли е тя при положение, че хореографиите в ултрас трибуната се уточняват седмица преди мачовете и подлежат на строга и сериозна проверка.

И още веднъж - НКП призовава всеки един левскар добре да помисли как помага или вреди на Левски с евентуални свои действия на стадиона! Подкрепете, а не пречете на Левски!

Левски - ЦСКА-София Позицията на Южна Дивизия за случилото се:
Приятели,
за съжаление от вчера ставаме свидетели на поредната пошла и гнусна постановка. И ако лицемерието бе ударило небето отдавна, подлостта на вчерашните събития надмина всичките ни очаквания.

В началото на второто полувреме, до нашата скромна хореография в Сектор А, създадена изцяло със средства от нас и наши приятели, за десетина секунди бе издигнато нацистко знаме. Момент, очевидно подготвян и премислян дълго време, целящ да дискредитира името на нашата организация и членовете в нея пред синята общественост, без мисъл за негативните последици, които ще притърпи клуба. Всеки, който ни познава, добре е осъзнавал, че това нямаше как да е наш акт, в момент, в който клуба е поставен на колене, разтрисан от финансови, управленски и множество други проблеми от всякакво естество.

В началото на полусезона обявихме, че ЮЖНА ДИВИЗИЯ се завръща на домакинските мачове, с ясната цел да помогне на отбора да не последва примера на доскорошния ни вечен противник, да се опитаме да помогнем за възвръщането на позитивната атмосфера на домакинските мачове, а с нея и завръщането на хората по трибуните. За жалост тези наши цели очевидно не съвпадат с целите на други хора. Секунди след издигането на въпросния флаг, непознатият дотогава за нас елемент бе съпроводен от „стюардите“ към незнайна посока. Минута след цялата пиеса ни бе потърсена отговорност за появата на това знаме. В момент, когато нямахме ни най-малка идея за това знаме, нито кой стои зад него, бе провокирано напрежение, което явно бе търсено и желано от много време. Този акт, съпроводен от бурните аплодисменти на сектор ГГ, уби напълно желанието на стотици, хиляди сини сърца да продължат с подкрепата към отбора. Не онзи отбор на терена в сини фланелки, който въобще не знаеше какво прави там. А онзи отбор от спомените. И онази публика от същите тези спомени.

Декларацията на Национален Клуб на Привържениците от днес, в която ни посочват с пръст за издигнатото нацистко знаме, издигането на което бе организирано от самите тях е връх на мракобесието, надвиснало над публиката на вековния ни отбор. Сигурни сме, че пак ще бъдем обвинени във всички смъртни и други грехове, което вече се случва. Призоваваме клубът да обжалва всички решения за наказанието, което ще последват от появата на подобно знаме. Това е явна провокация срещу нашата организация и срещу ФК ЛЕВСКИ СОФИЯ като клуб.

Едно е сигурно, никой не може да ни откаже от нашите идеали, нашите разбирания и нашата вяра. Неподвластни никому, никога!

ЮЖНА ДИВИЗИЯ


Позицията на председателя на НКП Степан Хиндлиян:

Скъпи, Левскари,

В качеството си на председател на Националния клуб на привържениците на най-великия отбор в България, поемам отговорността за случилото се вчера в сектор А. Поемам я, защото, въпреки че нямам нищо общо, позицията, на която се намирам изисква от мен да обединявам, а не да разединявам. Случилото се, което е в тотален противовес с философята на НКП, все пак е направено от някой от нас, Левскарите. Тук идва моята вина. В гореспоменатото си качество не съм успял да достигна до всички сини сърца с най-важното послание, което трябва да изповядва всеки един Левскар, във всеки един мач, на всяка една трибуна: Левски е над всичко, над личен интерес, над личен светоглед, и всичко, което пречи на клуба да върви напред не трябва трябва да бъде допускано на стадиона.

Прочетох декларация на South Division. В нея се твърди, че НКП обвинява фракцията за случилото се в Сектор А. Уточнявам, че НКП не обвинява никого конкретно за издигането на забранения символ. Прочетох още, че Левскарите се делят на "нас" и "тях". Момчето от снимката е на стадиона в "син" сектор. След като е там, е един от нас, защото, ако си Левскар - няма "нас" и "тях". Защото няма и "тях", когато хвърляте факли по пистата. И тогава пак сте едни от нас.
Пресконференция на НКП - Левски 
Фактът е, че в Сектор "А" се появи свастика, която доведе до това, левскари да бият левскари, а също така гарантира тежка санкция за разклатения финансов клуб от "Герена". Това значи, че има фенове на столичани, които слагат собствените си интереси пред тези на клуба. Те определено нямат право да се наричат истински фенове на Левски. Ако твърдението на Южна дивизия е вярно, това вече ще бъде дъното на синята общност, което ще е равносилно на резултатите на футболния клуб през последните години - голяма трагедия и позор. Легендарен клуб, който в момента съществува или по-скоро живурка, само заради историята си и най-голямото си богатство - феновете.

Именно в съвестта на левскарската общност се крие надеждата да се спаси клубът, а да не последва съдбата на вечния си съперник от "Българска армия". Но в този тежък период за Левски, ако и част от феновете търсят с такава идиотщина лични интереси за сметка на клуба, това значи, че бъдещето на "сините" ще е сиво, тъмно и със сигурност с много тъжен край.

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА ІІ ЧАСТ

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА III ЧАСТ

РАДОСТТА НА "ЧЕРВЕНИТЕ" СЛЕД ПОБЕДАТА

РАЗОЧАРОВАНИЕТО НА ЛЕВСКИ СЛЕД ДЕРБИТО


ФЕНОВЕТЕ НА ЛЕВСКИ В ДЕРБИТО


ФЕНОВЕТЕ НА "ЧЕРВЕНИТЕ" В ДЕРБИТО


ШЕСТВИЕ НА "СИНИТЕ" ФЕНОВЕ
ШЕСТВИЕ НА "ЧЕРВЕНИТЕ" ФЕНОВЕ

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти