Коце Ангелов: Чувствам Витоша като свое дете, трудно бих се разделил с него

Коце Ангелов: Чувствам Витоша като свое дете, трудно бих се разделил с него

Отборът на Витоша (Бистрица) се ут­върди сред трите най-доб­ри отбора във Втора професионална лига. Тимът не афишира офи­циално амбиции за промо­ция в елита, но със своите 39 точки диша във врата на лидера Етър (42) и на Септември (40). Старши треньорът на бистричани Костадин Анге­лов говори пред "Тема Спорт" за промените в съ­става, настъпили спрямо есента, както и перспекти­вите пред клуба. Лаптопа е начело на тима от началото на юли 2015 г., като през миналия сезон изведе Витоша до второто място в Югоза­падната Трета лига след ЦСКА.

- Г-н Ангелов, какви са впе­чатленията ви от предста­вянето на отбора през про­летта? В момента сте в серия от две поредни победи с по 4:1 над Банско и Левски (Карлово)...

- Смятам, че отборът е по-силен от есенния полусезон и като игрови стил, за което допринесоха футболистите, които привлякохме. Попълне­нията са в плюс на отбора.

- Не бяхте достатъчно до­волен от атаката през есен­та, промени ли се това сега?

- Да. Стефан Христов е чо­векът, който определено ос­вежи атаката (б.а. - 27-годишният нападател дойде от Спартак (Плевен) и вече има 3 гола в 4 мача за Витоша). Петко Цанков пък заменя до­стойно върналия се в Славия след наем Китан Василев (б.а. - Цанков е 21-годишно крило, играл за последно в Черномо­рец Балчик). Така че има от какво да съм доволен.

- Капитанът Четин Садула намекна наскоро, че се цели­те в Първа лига...

- Няма нищо такова, даже съм казал на играчите да не гледат класирането. Не бива да ги интересува, защото може да им повлияе психологически. Важното в момента е да надграждаме това, което сме постигнали дотук. Казал съм да не обръ­щат внимание на таблицата.

- И все пак без цел не може?

- Основната цел е всеки да израсне. Това е най-важното нещо за всеки човек в личен план. Не е нужно да ни се по­ставя за цел класиране в Пър­ва лига.

- Но не смятате ли, че есте­ственото развитие на Ви­тоша подсказва още едно стъпало нагоре във футбол­ната ни пирамида?

- Цялото развитие на клуба върви заедно с първия отбор и школата. Никой не може да каже кога ще достигнем мак­симума от своите възможно­сти. Ние не сме стигнали нашия максимум. Школата се развива, пър­вият отбор върви, базата се разраства. Всичко това озна­чава, че вървим в правилна по­сока.

- Близо две години сте наче­ло, какво се промени в този период?

- Основното нещо, което аз промених, е организацията в клуба. Нищо повече. Напра­вихме го заедно с моите коле­ги и с ръководството. Кадри­те, които селектирахме, съ­що са силата на нашия тим. Няма човек, който да не е ин­телигентен и позитивно на­строен. Аз исках да бъде така и се радвам, че го изпълняваме на практика.

- Прави впечатление, че има няколко ветерани в съ­става - Йордан Върбанов (37 г.), Венци Бонев (36 г.) и Нико­лай Христозов (35 г.). Какво можете да кажете за тех­ния принос към Витоша?

- Аз ги заварих в клуба. Но не вярвам във възрастта на играчите. Винаги бих стиму­лирал по-младите, но тези ве­терани в нашия отбор са страхотни професионалисти и благодарение на тях стиг­нахме до това ниво. Някои от тях са и треньори в школата, което още повече ни помага.

- Кои са наставници в шко­лата?

- Николай Христозов, Геор­ги Амзин (25 г.) и Кристиян Узу­нов (28 г.). Също така и Йордан Върбанов е с перспективи да стане такъв. Това са хората, които ще развият клуба в бъдеще.

- Колко деца имате в шко­лата?

- Вече са близо 200. Ние имаме деца и в няколко учили­ща, с които работим и с тях достигаме тази бройка.

- В личен план с Витоша ли са свързани амбициите ви?

- В момента да. Мисля, че не бих отишъл на друго мя­сто точно сега. Парите не са ми водещата мотивация. Поел съм ангажимент към клуба и в момента, в който усетя, че някой може да продължи това развитие и ако имам добро предложе­ние, тогава бих се замислил дали да напусна. Подчерта­вам - замислил. Аз чувствам клуба като мой благодарение на възможността, която ми се даде. Човек много трудно се разделя с детето си, а аз чувствам Витоша като свое дете. Не са важни парите, а идеята.

- Тази идея каква е?

- Да не спираме да развива­ме клуба и да вървим по въз­ходяща линия.

- Чисто организационно стабилни ли са нещата от страна на ръководството?

- Да, до този момент не сме имали абсолютно никак­ъв проблем от тоба есте­ство. Ние сме отборът с ед­на от най-хубавите бази. Ръ­ководството осигурява из­дръжката и намира спонсо­ри.

- Следите ли битката за първото място във Втора лига? Етър или Септември - кой според вас ще спечели промоция?

- Симпатизирам на Септември. Но мисля, че в клуба допу­снаха грешка. Какво имам пре­двид? Това, че със своята крупна зимна селекция те въз­пират младите си играчи. Та­ка реално се развали отбо­рът, който постигна успехи през първия полусезон. Може би е плод на прекомерна амби­ция да влязат в Първа лига.

- И Етър, и Септември си смениха треньорите, това отрази ли им се?

- Аз познавам и двамата нови - Христо Арангелов в Септември и Станислав Ген­чев в Етър. Те са интелигент­ни и трудолюбиви треньори. Не мисля, че се отразява.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти