Гледай на живо

Легенди се събират по повод 30-годишнината от САЩ '94

Правят Купа "Дейвис" по-привлекателна за фенове и звезди

Правят Купа "Дейвис" по-привлекателна за фенове и звезди

Лидерите на Международната тенис федерация (ITF) предприеха значителна стъпка към прекратяването на 117-годишна традиция в Купа "Дейвис", когато гласуваха единодушно в подкрепа на промяна на формата на турнира.

Откакто през 1900 година Купа "Дейвис" започна като противопоставяне между отборите на САЩ и Великобритания, мачовете винаги са се играли в 3 от 5 сета. Сега обаче бордът на ITF се обедини около идеята за промяна, а освен формата на провеждане на мачове, ще бъде променена и продължителността на дуелите - от три дни на два.

Президентът на ITF Дейвид Хагърти обясни, че форматът за спечелване на 3 от 5 сета може да бъде оставен само за финала на турнира. При всички положения обаче с влизането на сила на тези промени Големият шлем единствен ще остане в "класическия вид" на мачове 3/5.

С тези решения директорите на ITF се надяват и да направят Купа "Дейвис" по-привлекателна не само за феновете, но и за топ играчите, защото в първия кръг миналия месец само Новак Джокович участва от топ 10 в световната ранглиста.

Ако дуелите между отборите пък бъдат съкратени до двудневни, ще се избегне евентуално безсмисленото съперничество в третия ден, защото е възможно един тим да си осигури прогрес след 3:0 преди третия ден.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички