Гледай на живо

Очаквайте от 12:00 часа приятелската среща между отборите до 18 годишна възраст на България и Полша

Влияят ли тенис топките на контузиите на играчите?

Влияят ли тенис топките на контузиите на играчите?

Може ли контузиите на един тенисист да са свързани с вида топки, които се използват по време на мачовете? Топ играчи като Анди Мъри и Рафаел Надал са обявявали в миналото, че честите промени на използваните топки в турнирите влияят негативно на физическото състояние на състезателите.

Може ли обаче през целия тенис сезон да се използват топките на само един-единствен прозиводител?
Топ поставеният на турнира в Ротердам Марин Чилич и полуфиналистът Томаш Бердих мислят, че такова решение изобщо няма да е добро за играта.

"Не е лесно да се направи такова нещо, най-малкото защото са замесени много производители с рекламни интереси, а и също така не трябва да забравяме спонсорите.

Няма как да избереш един тип топки и те да се харесат на всички. Не мисля обаче и че трябва да се сменят често използваните топки, което е нещо като тенденция в днешно време.

Все пак, не е приятно, когато седмици преди турнир от Голям шлем играеш с едни топки и след това отиваш на въпросното събитие и топките са съвсем различни.

Според мен, на една настилка - например клей - трябва да се използват само един вид топки", заяви Бердих по темата.

"Няма да е приятно да се сменят топките постоянно, това е сигурно. Но пък да твърдиш, че има връзка между смяната на топките и контузиите (в какъвто смисъл са изказванията на Надал и Мъри), си е детинско оправдание", коментира още Бердих, а мнението му бе подкрепено от Марин Чилич в Ротердам.

Още от Тенис

Виж всички