Да си спомним за Божин Ласков: "Футболистът без крака", на който всички се възхищаваха!

Да си спомним за Божин Ласков: "Футболистът без крака", на който всички се възхищаваха!

Днес се навършват 95 години от рождението на бившият нападател на Левски Божин Ласков. Роден на 15 февруари 1922 г. в с. Локорско, Софийско, той е типичен пример за това, че във футбола невинаги денят се познава от сутринта. През 1940 г. играе в юношеския тим на "сините". Проявите му по-често предизвикват любопитство и ирония, отколкото възхищение у публиката. Високият му ръст спомага за добрата му игра с глава, но топката най-често не слуша краката. Може би затова му излиза прякорът "футболист без крака"!

Не така обаче мисли треньорът Асен Панчев. Той упорито налага младежа като централен нападател и скоро нападението на Левски става немислимо без него. Той е в основата на двойния успех на тима от "Герена" за сезон 1941/1942 с 11-те гола в шампионата и 6-те гола за Царската купа. Двете години в казармата и военновременната обстановка спират неговия подем. Но идва 1945-1946 г. и Ласков е отново в стихията си.

"Сините" пак правят дубъл, а той е голмайстор №1 - в 12 мача от шампионата 11 гола, в 8 мача за Купата на Съветската армия - 12 гола! Фланелката с №9 на националния тим е вече твърдо негова. На първата следвоенна Балканиада в Тирана (1946 г.) е определен за Футболист №1 на турнира. В края на 1946 г. Божин Ласков заминава да учи медицина в Чехословакия.

Там първоначално започва в Жиденице (Бърно), но скоро е привлечен от Слован (Братислава). Братиславци са шампиони на Чехословакия 3 години по ред (1949, 1950 и 1951 г.), а Божин Ласков с 65 отбелязани гола е главният голмайстор на тима. Приел чехословашко поданство, той е привлечен и в националния тим на Чехословакия. Така Божин Ласков става първият българин, играл в друг национален тим. След футболната си кариера е дългогодишен лекар. Отива си от този свят на 1 април 2007 г. Поклон пред паметта му!

Още от БГ Футбол

Виж всички