Вижте как ще изглежда следващото поколение болиди във Формула Е (снимки)

Вижте как ще изглежда следващото поколение болиди във Формула Е (снимки)

Формула Е показа за първи път концепцията за новото поколение болиди в шампионата за сезон 2017/18. Търга за снабдяването с новите модели шаси спечели Spark Racing Technology, занимаваща се със създаването на хибридни и напълно електрически системи. Неин съсобственик е и бившият шеф на Рено Фредерик Васьор.

Настоящата концепция все още е в основната си идея, към която впоследствие ще бъде добавена и така наречената "аероскрийн" система за безопасност в кокпита, тествана неколкократно миналия сезон и във Формула 1. Това е една от най-коментираните теми в шампионата, което намеква, че болидите ще бъдат с почти затворен кокпит.

ФИА работи тясно със Spark и техническия им партньор Dallara, като ръководните им органи залагат да фокус върху автономността на болидите вместо върху скоростта.

Включването на нови материали се очаква да доведе до увеличаване на теглото с приблизително 40 килограма - необходимост, свързана и с по-мощните, но тежки батерии от McLaren Applied Technologies.

Аеродинамиката също е в центъра на вниманието на дизайнерите с увеличена ефективност. Отборите ще излязат с повече детайли по време на пресконференциите за предстоящото е-При на Буенос Айрес в периода 17 - 18 февруари, докато официалната премиера на болида се очаква да бъде около края на настоящия сезон.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти