С много воля и страхотна подкрепа Григор измъкна първия си мач в София

С много воля и страхотна подкрепа Григор измъкна първия си мач в София

Григор Димитров победи Йежи Янович с 4:6, 6:3, 7:5 в първия си мач пред българска публика на подобно ниво. Срещата бе изключително оспорвана и премина през няколко обрата. Григор не игра най-добрия си тенис, но се раздаде и с много воля и подкрепа от публиката стигна до успеха. Димитров се класира на четвъртфиналите на турнира в София, където го чака Виктор Троицки.

"Арена Армеец" посрещна най-добрия български тенисист с бурни аплодисменти. Самият Григор за първи път игра при подобна атмосфера. Той се е изявявал на най-големите кортове в света, но никога не бе играл пред пълна зала, която изцяло го подкрепя.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

Срещата започна с оспорван гейм при сервис на Димитров. Той се озова в ситуация 0:30, но обърна нещата с великолепни сервиси. Григор направи три аса в първия гейм и това му осигури успеха, тъй като Янович се държеше отлично в разиграванията.

Полякът взе своето подаване и вкара няколко много мощни форхенди, които затрудниха българина. При следващия си сервис гейм Йежи вкара четири сервиса с над 220 км/ч, като на два пъти достигна 229.Последва неприятно развитие за Григор, който след две непредизвикани грешки и двойна грешка губеше с 0:40 при свой сервис и не успя да се измъкне от ситуацията. Янович постигна първия пробив в мача и след това го затвърди за 4:2 след нова поредица мощни начални удари.

Сервисът на поляка просто не даваше възможност на полуфиналиста от Australian Open да влиза в разигравания. Йежи бе изключително стабилен при свой начален удар и допусна нито една възможност за пробив. Той приключи първия сет за 32 минути.Критични моменти имаше и в началото на втория сет, когато Григор трябваше да спасява две възможности за пробив. Геймът мина през няколко равенства и най-добрият ни тенисист трябваше доста да се потруди, за да го вземе. Димитров сякаш започна двубоя леко нервно, но постепенно започна да намира ритъма си и в четвъртия гейм на втората част стигна до пробив, повеждайки с 3:1. За първи път от началото на двубоя той успя да получи шанс при сервис на съперника и се възползва, а след това затвърди пробива.

Този период даде повече поводи за емоции на публиката. Янович се оплака от аплодисментите при сбъркан първи сервис, което му донесе сериозна доза освирквания. Пробивът, който бе доста важен с оглед развитието на мача, пък доведе до най-голямата радост сред зрителите от началото на срещата. Полякът продължи да се оплаква, което настрои изцяло публиката срещу него, а изнервянето му се отрази и в повече грешки на корта. Григор бе стабилен при своите подавания, запази аванса си и спечели втория сет с 6:3.Третият сет започна равностойно, като и двамата взимаха сервис геймовете си, а шансове за пробив липсваха. При 3:2 за поляка той стигна до два шанса за пробив.  Той спаси първия и с блестящ минаващ удар се справи с втория. Янович стоеше много стабилно в разиграванията и стигна до нова възможност, която също бе неутрализирана. Григор успя да измъкне гейма и да изравни.

Йежи също трябваше да се справя с шансове за пробив в следващия гейм, след като първият му сервис не работеше на обичайното ниво. Точно началният удар обаче го спаси на три пъти. При втората ситуация му осигури отлична позиция за завършващ удар, а при третата сервисът не бе с голяма скорост, но отлично пласиран. Полякът, който въобще не се трогна от реакциите на публиката, опита и къса топка, но секунди по-късно съжаляваше за това, тъй като Димитров я стигна и елегантно завърши. Оспорваният гейм все пак завърши в полза на Янович, който бе далеч по-убедителен при следващото си подаване и завърши гейма с ас, като топката за малко да отнесе един от фотографите около корта.

Григор, който от началото на годината демонстрира изключително умна игра в решителните моменти, го направи и този път. Той успя да пласира няколко много дълбоки топки и да пробие за 6:5, а след това сервираше за мача.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg

Още от Тенис

Виж всички