Ето какво предстои в десетия етап на Дакар

Ето какво предстои в десетия етап на Дакар

Днешният десети етап на рали Дакар свързва Чилесито с град Сан Хуан, а общата му дължина е от 751 километра, от които 449 километра ще бъдат състезателни. Мотоциклетистите ще достигнат до крайната цел най-вероятно с наранени крака, ръце и рамене след една от най-изтощителните оф-роуд фази с редица навигационни уловки, в които ще попаднат състезателите, ако бъдат прекалено самоуверени.

Вчерашният девети етап бе отменен заради лоши атмосферни условия, а след осмия ден на старта няма да се появят Оскар Ромеро при мотоциклетите, един от фаворитите при четириколките – Симон Витце и Карлос Агуеро при автомобилите.

Три етапа преди зрелищния финал на Дакар 2017 в Буенос Айрес водещите пилоти на Peugeot при автомобилите Себастиан Льоб и Стефан Петерханзел са само на 1:38 минути един от друг, а времето да се поправи допусната грешка от някой от тях става минимално. Трети в общото класиране е Сирил Депре, следван много близо от Нани Рома с Toyota и Мико Хирвонен с Mini. Отново изтъкваме един от героите на тазгодишното издание – Филип Кроазон – мъжът с частично ампутирани четири крайника, който продължава да бъде в състезанието и ще стартира и на днешния десети етап, заема 50-о място след всичките преминати етапа.

При мотоциклетите два фактора оказаха силно влияние в класирането до момента – отпадането на Тоби Прайс след като счупи крака си и едночасовото наказание за всички заводски пилоти на Honda. Англичанинът Сам Съндърланд с КТМ е поел лидерството още от средата на първата седмица, следван от Пабло Кинтанила с Husqvarna и Адриен ван Беверен с Yamaha, а с най-добро време от отбора на Honda е Пауло Гонсалвеш, изоставайки на час и осем минути от Съндърланд.

В топ 3 при камионите обрат може да настъпи във всеки един момент. Руснаците Сотников и Николаев с Kamaz са на две минути пред Жерар де Рой с Iveco, а четвъртият Федерико Виягра изостава с почти половин час. Надеждата на чехите Мартин Коломи и Tatra са едва на девето място.

При АТВ-машините първите три места са окупирани с машини на Yamaha, управлявани съответно от Сергей Карякин, Аксел Дютри и Игнасио Касале.

Снимка: Rally Dakar

Още от Моторни спортове

Виж всички