2017 е последната година, в която болидите изглеждат добре

2017 е последната година, в която болидите изглеждат добре

Световният шампион за 2017 Люис Хамилтън сподели своето мнение, че това е последната година, в която болидите ще изглеждат добре. От следващия сезон болидите ще бъдат задължително обезопасени с т. нар. ореол. Според британеца сигурността ще се повиши, но това ще бъде за сметка на красивия дизайн. Той дори се пошегува, че догодина може да завърти нов бизнес с джапанки, с което недвусмислено определи на какво му приличат колите с ореол.

Себастиан Фетел, който е сред ревностните защитници на новата мярка за сигурност, също призна, че ореолът не е особено привлекателен. Той, обаче, вярва, че естетиката все някак ще се подобри в бъдеще.

"Мисля, че колите ще изглеждат различно следващата година. Всичко, което аз съм видял досега, е различно. Но все пак ще трябва да свикнем."

Ореолът беше въведен с идеята пилотите да бъдат по-добре защитени, ако при евентуална катастрофа има отхвръкнали големи обекти като парчета от броня или гуми. Също така състезателите биха били по-добре предпазени при удар в стена например. Нововъведението предизвика полюсни коментари сред пилотите, както и вълна от критики и въпроси дали тази мярка е наистина необходима.

Освен във Формула 1, през 2018 ореол ще бъде използван във Формула 2, както и в други категории – например Американската Формула 3.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти