Начало на състезанията от Световната купа по ски

Начало на състезанията от Световната купа по ски

Световната купа по ски-алпийски дисциплини започва този уикенд в Зьолден. Сезонът обещава да бъде паметен! Очакват ни пет месеца екшън със супер атлетите, които ще се борят за големия кристален глобус и титлите в отделните дисциплини. Сезон 2017/2018 е и олимпийски, като световната купа ще бъде прекъсната от 9 до 25 февруари за зимните Олимпийски игри в Пьончан.

Зьолден предлага гигантски слалом за жени на 28-и и гигантски слалом за мъже на 29-и октомври. Преките предавания по Евроспорт 1 са в събота от 10.45 и 13.45 ч. и в неделя от 10.45 и 13.45 ч.

Според рейс директора Атле Скаардал, трасето на глетчера Ретенбах „от години не е било в толкова добро състояние”. След месеци тренировки „на сухо”, състезанието е отлична възможност за алпийците да стъпят на сняг и да проверят в какво състояние се намират в началото на олимпийския сезон.ФИС въведе някои ключови промени в изискванията към екипировката. Те засягат най-вече техничните дисциплини, какъвто е гигантския слалом. Намалена е минималната височина на ските, както и радиусът им на завиване. Това може да доведе до разместване на пластовете, което ще си проличи още в Зьолден.

БЕЗ БЪЛГАРИ НА СТАРТА НА СЕЗОНА В ЗЬОЛДЕН

Носителката на големия кристален глобус Микаела Шифрин е готова да разшири периметъра си и да включи гигантския слалом в колекцията си от купи този сезон. Американката има половин дузина конкурентки, сред които изпъкват притежателката на световната купа в дисциплината Теса Уорли и италианката София Годжа. В Зьолден ще се появи и Линдзи Вон. Героинята в документалната поредица „Линдзи Вон: Преследвайки историята” по Евроспорт продължава да гони рекорда на Ингемар Стенмарк за победи в стартове от световната купа.При мъжете фаворит изглежда Тед Лигъти. Американецът ще бъде една от звездите в Зьолден, а срещу него са миналогодишния победител Алекси Пинтуро, съотборникът му Матьо Фавръ, опитният Феликс Нойройтер и скандинавският техничар Хенрик Кристофершен.

За съжаление, през уикенда няма да видим много от големите имена. Сред дългия списък с контузени или възстановяващи се скиори се откроява името на Марсел Хиршер. Няма я и миналогодишната победителка в Тирол Лара Гут. И двамата ще се включат в следващите стартове, като са по подготвили програмата си спрямо Игрите в Корея. Не така стоят нещата с носителката на световната купа в спускането – Илка Щухец. По време на тренировка в Австрия преди седмица словенката скъса кръстни връзки и едва ли ще я видим този сезон. Подобна е и контузията на швейцареца Карло Янка, получена броени дни преди откриването на сезона.

Прогнозата е за ясно време за съботния женски гигантски слалом, но за неделя е възможно да прехвърча сняг, гарниран със северозападен вятър. На 3000 м надморска височина, където е поставен стартът, това ще бъде сериозен тест!

Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички