Георги Марков: Повече да не се закачат с Левски!

Георги Марков: Повече да не се закачат с Левски!

Бившият член на ръководството на Левски Георги Марков отново внесе яснота върху казуса със собствеността на стадион "Георги Аспарухов" и защо според него "сините" не трябва да плащат наем за него. Той разкри цялата история на съоръжението и даде аргументи защо от областната управа нямат право да се оплакват и да търсят наем.

Бившият конституционен съдия е участвал във взимането на някои от най-важните решения за клуба в последните години и определено е наясно с казуса "Герена”.

"Защо ЦСКА плаща наем, а Левски - не? Ами защото ЦСКА е наемател, а Левски не е. Левски не сe създава с партиен декрет, а от ученици. Десет години по-късно Столична община дава терен на клуба за стадион, където сега е Националният стадион."

"Тогава се прави фонд "тухлички" и хората дават пари, за да си направим стадион. Той се открива през 1926 г. с мач срещу египетския тим Сфинкс. 9 септември заварва Левски с този стадион-бижу за 10 хил. души."

"Идва превратът, Левски е обявен за реакционен и фашистки клуб. През 1949 г. с решение на ЦК на БКП клубът е преименуван на Динамо и с писмо на МВР е заличен, по съветски образец, както се е правило с всички тогава", сподели Марков пред "БиТиВи".

"При този преврат национализират всичко, но не национализират стадиона на Левски, за да не стане контрареволюция. И съвсем по комунистически една нощ влизат с багери и го събарят. Така отборът остава без стадион."

"След априлския пленум 1956 г. идват нови ветрове, прерайонира се футболът, Левски от пощите става към 5-ти район Васил Левски. Там се намират левскари с кураж и ни дават да си строим стадион. "Герена" е мочурище и затова го дават на Левски. Ръководството прави апел към левскарите да го пресушат и се прави от феновете."

"Откриват се специални касички за феновете да пускат пари за строежа на стадиона и той расте с всеки изминал ден. Гунди и Асен Младенов тръгват по предприятията да събират пари, за да може да се построи стадионът през 1969 г."

"Защо Левски няма нотариален акт? Защото сме в комунизма, точно след чешките събития. Всички дружества с идеална цел са били без нотариален акт. Прави се акт за държавна собственост и там се вписва кой го ползва. В акта от 1970 г. пише, че се дава за безсрочно и безвъзмездно ползване от Левски. Това го пише и във всички преактувания през годините."

"И Върховният касационен съд го казва със свое решение, че няма да пипа заварените ситуации от времето на комунизма, защото това може да се тълкува като отчуждаване. А това не се допуска у нас по Конституция. Левски е добросъвестен ползвател и прави колосални подобрения върху държавния имот, въпреки че по закон не е задължен. Тодор Батков само от 1999 до 2009 г. наля 14 млн. лв. в държавния имот. Да не говорим, че сега има и нова трибуна. Левски няма какво да плаща, трябва да получи. Повече да не се закачат с Левски, всичко е наред", завърши Марков.

Още от БГ Футбол

Виж всички