Лотар Матеус хвали Илия Груев в Германия

Лотар Матеус хвали Илия Груев в Германия
 

Много рядко се случва български треньор да получи похвален коментар за качествата си на страниците на авторитетното германско списание “Кикер”. И когато той идва от световния и европейски шампион с бундестима и бивш селекционер на националния ни тим Лотар Матеус, адресатът наистина може да се чувства поласкан. А той е Илия Груев, който води Дуисбург във II бундеслига. Груев бе асистент на немеца в държавния ни тим.

 

Лотар сравнява дуета им с този на Юрген Клинсман и Йоахим Льов от световното през 2006 г., когато на практика двамата работиха равнопоставено. Ето какво написа експертът на “Кикер” Матеус за него:

“Мога да кажа само добри думи за Илия Груев. Той бе мой помощник в националния отбор на България почти година. Но всъщност не това характеризира един толкова чудесен човек, който притежава голямо сърце, страст, компетентност във футбола и много други качества. Още тогава у него имаше всички предпоставки да стане един перфектен треньор.

Благодарение на международния си опит и стила на работа той създаваше страхотна връзка с футболистите. Независимо дали говорим за играч от топниво като Стилиян Петров, който бе близък с него, или за младоци, които го гледаха с уважение. Това е една история като при Йоахим Льов и Юрген Клинсман.

Никога не съм гледал на Илия Груев като на помощник-треньор. Никога не съм му давал само указания и той е трябвало да ги изпълнява, защото винаги даваше своя голям принос в работата ни. Знаех, че има много добри идеи и нужния подход . Всичко това се отразява на резултатите му в Дуисбург вече повече от 2 г.

Тогава в България той ме подкрепяше много в трудна среда, при която играчите не работеха толкова професионално, колкото в Германия, и имаше някои разногласия с футболния съюз. Илия беше винаги лоялен. Никога нямах чувството, че в главата му се върти нещо от рода: Все някога Лотар ще си тръгне и тогава аз ще съм старши треньор.”

"24 часа"

 

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти