Гледай на живо

Хърватия - Италия 1:1

Томас Лафчис: На Левски му трябват 10-15 години, за да има прогрес

Томас Лафчис: На Левски му трябват 10-15 години, за да има прогрес

Бившият президент и собственик на Левски - Томас Лафчис, се изказа доста критично, а и скептично, относно случващото се на "Герена" и начина на управление на клуба.

"Левски избягвам да го коментирам, защото... Особено това, което се случи преди седмица с Асен Букарев е показателно за липсата на организация. Защото това, което излиза е, че клубът се управлява от собственика, или така наречен собственик, който за мен няма нищо общо с футбола. И би трябвало да се опре на хора, които не само да дават съвети, а и да управляват Левски. Защото в света собствениците са други, много малко са мажоритарни и акциите са само в техни ръце. Повечето клубове са акционерни дружества, като акционерите ги управляват. Но те го управляват повече финансово, а спортно-технически имат по една или две големи фигури, които носят цялата отговорност за тази част", заяви Лафчис пред монтанското издание chervenkarton.

"Сигурно трябва да минат 10-15 години най-малко, при това ако се сменят хората, които ръководят в момента, докато има някакъв прогрес. Тогава може да се търси някакво развитие. Трябва тотална промяна, която да започне от детско-юношеския футбол. Защото в момента има само приказки как развиваме детско-юношески футбол. Самата система на подготовка на децата е тотално сбъркана. Не е толкова трудно да се погледне как е в развитите държави как и при какви условия тренират там - няма нищо общо с нашите деца до 14-15 годишна възраст.

Там един треньор работи с 10-12 деца, а тук с 30. Не виждам как може да ги развие всичките. За мен, за да бъде променен футболът у нас, трябва да бъде сменена системата на шампионата и тя да стане пролет-есен. Защото по този начин ще се съкрати единият подготвителен период - той е финансово бреме за голяма част от отборите. Най-основното е, че публиката от края на февруари до края на ноември ще бъде постоянно по стадионите - ще липсват големи паузи.

Няма да забравя как навремето Милан Милянич на една среща в Белград през 90-те години ми каза: "Томо, убиваме футбола. Играем три месеца, три месеца почиваме". Тази промяна обаче се прави от силни хора, които имат поглед и виждане. Ако това се случи, отборите ни няма да отпадат всяка година в предварителните кръгове, защото през месец юли ще са във върхова форма. Но някой трябва да мисли и да му стиска", добави Лафчис.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички