Любослав Пенев в пълния му блясък и големите провали - защо клубовете искат Михайлов

Любослав Пенев в пълния му блясък и големите провали - защо клубовете искат Михайлов

Настоящият президент на БФС Борислав Михайлов се ползва с подкрепата на голяма част от футболните клубове в България. Поне така излиза до този момент, тъй като 21 клуба са обявили, че твърдо ще застанат зад бившия вратар. Три седмици преди конгреса девет отбора от Първа лига са обявили, че ще гласуват за члена на Изпълкома на УЕФА, като сред тях са представители на почти всички големи областни центрове в страната - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново и др.

В същото време досега само аматьорите от ”А” областна група 2 в зона "Перник” - Черногорец (Ноевци), споделят вижданията и вярват в Любослав Пенев и Николай Илиев. Отваряме скоба, че към днешна дата кандидатурата на Пенев не е издигната.

Като цяло може да обобщим, че българският футбол иска Борислав Михайлов. Не медиите и журналистите, а клубовете и президентите им, които влагат средства и малко или много развиват и поддържат жив родния футбол в тези трудни икономически времена. Вотът до този момент не е никак изненадващ. Причината е, че Борислав Михайлов натрупа доста опит и успя да спечели доверието на УЕФА. По този начин в българския футбол се наляха доста пари. Не случайно в последната година се вложиха средства за нови бази, терени и осветление на стадионите. Разбира се, и с помощта на държавата.
 

От своя страна пък Пенев не успява да спечели доверието на клубовете поради две основни причини. Първата - той няма никакъв опит като ръководител, като изключим провала като президент на ЦСКА през 1999 г. Втората е липсата на каквато и да е стратегия и съмнението относно хората, които стоят зад него. Оставяме на страна заучените фрази и голите обещания, които бившият нападател избълва.

Статистиката никога не лъже, а тя категорично показва, че Пенев е бил голям футболист, който е постигнал множество успехи. Същото обаче не може да се каже за кариерата му извън терена. Като треньор има само едно спечелено отличие - шампионска титла с Литекс през 2011 година. С националния отбор в квалификациите записа 4 победи, 5 равенства и 5 загуби. Има известен период и като играещ президент на ЦСКА, който не се запомни с нищо. Прави впечетление, че Пенев се задържа само по няколко месеца в клубните си отбори.


Клубовете, които до този момент са декларирали подкрепата си към Борислав Михайлов:

Първа лига: Левски, Лудогорец, Славия, Етър, Витоша (Бистрица), Локомотив (Пловдив), Септември (София), Верея, Черно море

Втора лига: Локомотив (Горна Оряховица), Монтана, Локомотив (София)

Трета лига: Миньор (Перник), Пирин (Разлог), Септември (Симитли), Бдин (Видин), Велбъжд (Кюстендил), Хебър (Пазарджик), Арда (Кърджали), Места (Хаджидимово), Рилски спортист.

За Любослав Пенев:

"А" областна група 2 в зона "Перник": Черногорец (Ноевци)

Още от БГ Футбол

Виж всички