КАС ще гледа мегаделото на България след 30 дни - решава дали ЦСКА-София е ЦСКА, или е нещо друго

КАС ще гледа мегаделото на България след 30 дни - решава дали ЦСКА-София е ЦСКА, или е нещо друго

На 1 ноември 2018 г. съдът в Лозана ще гледа изключително любопитно и важно дело, от което зависи бъдещето на ЦСКА. Става въпрос за заведен от бившия футболист на армейците Сивард Спрокел иск срещу ФИФА и ПФК ЦСКА София. Играчът е представляван от световния синдикат на футболистите (ФИФПро) и настоява ЦСКА-София да му изплати 170 000 евро плюс лихви.

Казусът касае спортната приемственост между фалиралия ПФК ЦСКА София и ПФК ЦСКА-София. Спрокел твърди, че между двата клуба има приемственост, но ЦСКА-София отрича това да е така.

ФИФА пък отказва да образува производство по молба на футболиста, тъй като е на мнението на ЦСКА-София.

Любопитното в случая е, че до този момент червените са на две коренно противоположни позиции що се касае до България и извън пределите на нашата страна, което е използвано от Спрокел и ФИФПро. У нас ЦСКА-София твърди, че съществува “спортно приемство” между клуба и фалиралия ЦСКА, а пред КАС казва, че няма такова нещо.

Какви са възможните варианти и какво следва след тях?

1. КАС се произнася срещу ФИФА и ЦСКА-София - тогава червените ще бъдат признати като спортен приемник на фалиралия ЦСКА. Те ще трябва да платят 170 000 евро плюс лихви на Сивард Спрокел. Освен това ще им се наложи да покрият дълговете на армейците и по други дела във ФИФА и КАС на стойност няколко милиона евро (според различни информации те възлизат на между 2-4 млн. евро). Така, като прибавим 8-те млн. лева за емблемата, босовете на ЦСКА-София ще трябва да извадят не по-малко от 12 млн. лева.

2. КАС се произнася срещу Сивард Спрокел - това означава, че ЦСКА-София ще си спести плащания от порядъка на няколко милиона евро. Но също така окончателно ще стане ясно, че за КАС, ФИФА и УЕФА не е спортен приемник на ЦСКА, а е бивш Литекс.

Тук трябва да уточним, че положението с приемствеността е подобно и за ЦСКА 1948, който също претендира да е спортен приемник на ЦСКА. Ако червените искат да са такива, и на тях ще им се наложи да изплатят въпросните дългове на фалиралия клуб по делата в КАС и ФИФА.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти