Жоро Вратаря бие всички в родния футбол, ако пази отново за България

Жоро Вратаря бие всички в родния футбол, ако пази отново за България

Капитанът на Славия Георги Петков ще запише невиждан рекорд за българския футбол, ако получи повиквателна от селекционера Петър Хубчев и застане под рамката. Силните игри на ветерана на "белите" го направиха отново актуален за националния отбор. Ако Петков бъде викнат и пази в предстоящите срещи от турнира Лига на нациите, той ще стане най-възрастният български национал. До момента рекордът се държи от иконата на Пирин (Благоевград) Христо Христов - Бараката.

Легендарният вратар на "орлетата" е на българската голлиния на 37 години и 183 дни. Това се случва на 28 май 1981 година в световна квалификация срещу Австрия, играна във Виена и преминала под незабравим телевизионен коментар. Рекорда докосва 37-годишният Красимир Балъков. Героят от САЩ'94 обаче сваля националния екип в приятелска среща с Албания на 30 април 2003 година, без да успее да достигне постижението на Бараката.

В момента Георги Петков е на 42 години и половина. Дебютът му за "лъвовете" бе на 24 декември 1998 година в проверка срещу Мароко, под ръководството на Димитър Димитров. Любопитно е, че Шадравана изигра последния си двубой за България на 32 години - на 11 февруари 2009 година в приятелския мач с Швейцария.

Вратарският пост предразполага за подобни рекорди, като през годините не един играч с №1 на гърба е бранил националната мрежа до дълбоки футболни старини: Ян Йонгблуд, Дино Дзоф, Питър Шилтън, Жозеф-Антоан Бел, Джим Лейтън, Йенс Леман, Джанлуиджи Буфон, Фарид Мондрагон и др.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти