Ралица Паскалева: За мен семейството е нещо свещено

Ралица Паскалева: За мен семейството е нещо свещено

Родителството е едно от големите предизвикателства в живота ни. Може би затова най-често основна тема на разговор стават трудностите, недоспиването и тревогите от това да бъдеш майка или баща. Чуваме ги навсякъде – от нашите близки, от приятели, от социалните медии, от женските списания.

На заден план остават по-възнаграждаващите страни на майчинството/бащинството. Може би, защото е трудно с две думи да опишеш чаровната сънена усмивка на детето си, закачливия му поглед или затапващите въпроси, на които се чудите как да отговорите. Но положителни емоции има, и те са много, и заслужават да бъдат разказвани отново и отново. А и както казва един от известните детски психолози – най-лошото, което може да случи на вашите деца, е да заприличат на родителите си.

Днес ви представяме чаровната актриса Ралица Паскалева, която преди няколко седмици роди първото си дете – Максим, от волейболиста и неин приятел Теодор Салпаров. Ралица се е отдала напълно на новата си роля – майка на пълен работен ден. Все пак успява да заснеме и няколко кадъра от новия сезон на „Откраднат живот“, но със сигурност киното не й е първи приоритет в момента.

MamaMia: Имала ли си момент, в който си каза Готова съм да съм майка? 

Ралица Паскалева: Имала съм такъв момент, да. Не помня конкретно кога е било, но аз винаги съм се разбирала прекрасно с децата и винаги съм искала да имам поне 2-3 мои. Може би желанието ми за деца се усили, когато с Теодор се намерихме. Някак и двамата бяхме на мнение, че искаме да сме семейство и да имаме деца заедно.

Най-хубавите неща на родителството за момента са …?

Абсолютно всичко е хубаво. Не мога да кажа само едно нещо .. дори това безсъние нощем и събуждането на всеки 3 часа за кърмене е много, много мило преживяване.

С какво ще запомниш раждането на детето?

За мен Максим е първо дете и последните седмици (въпреки леката си бременност) вече бях силно притеснена какво ще се случи във въпросния ден и как ще премине всичко. Колкото и да четеш никога не си изцяло подготвен, защото всяка бременност и раждане са много лични и индивидуални. 3-ти юли беше един чудесен слънчев ден, имаше прекрасна музика в залата, бях страшно уверена в екипа, а родителите ми и Теодор бяха неотлъчно до мен.Теди – с мен в залата, мама и татко отпред. Всичко мина по мед и масло и съм много щастлива, че го изживяхме заедно с тях, а не бях сама вътре. За мен семейството е нещо свещено и споделям всеки ценен момент с тях.

теодор салпаров

Най-голямото предизвикателство сега?

Не разрешаваме външен човек да гледа Максим. Единствено аз и семейството ни се грижим за него и мисля, че се справяме чудесно за момента. Предизвикателството ми идва от това да започна пълноценно работа отново, защото едно малко дете изисква много внимание и грижи. Но и това стъпка по стъпка ще се случи по-натам .. иначе с всичко останало се справяме и то с голямо удоволствие.

Колко члена има идеалното семейство?

Няма формула за идеално семейство. Няма значение дали сте 3-ма или 20 човека в едно семейство. Малко или голямо, семейството е идеално, когато има любов, разбирателство и уважение.

На какво мислиш, че ще ви научи детето?

Децата са най-вече училище за потискане на Его. Не може да се справиш с отглеждането им, ако не ги поставиш на първо място, не потискаш Егото си и не се научиш на търпение. Децата (особено, когато са новородени, не виждат още и се ориентират само по усет) усещат тревогата, нервите, стреса и т.н. – затова трябва да тренираш постоянно усмивката си, доброто си настроение и спокойствието си. Разбира се, че ни учат и на безброй много други приказни неща, като например да се радваме на простичките неща.

Кои са нещата, които си мислила, че никога няма да правиш като родител, а сега ги правиш?

Нямам идея. Преди да се появи Максим не съм стояла и обмисляла план какво точно ще правя като родител. Знам само, че съм тотално против физическите наказания, обидите и агресията. Аз самата съм от семейство, където всичко е било учено и казвано само с добро и държа Максим също да бъде възпитаван с добър тон.

 

бебе ралица

Любимата ти детска книга? 

Имам една огромна книга, която се казва „365 приказки – по една за всяка вечер“. Там са събрани приказки от цял свят и са коя от коя по-интересни, развлекателни и магически. 

Afternoon cuddles. #Maxim

A post shared by Ralitsa Paskaleva (@ralitsapaskaleva) on Jul 17, 2018 at 4:56am PDT

Какъв съвет би дала на двете крайности – жените, които не искат да имат деца, и онези, които не искат нищо друго, освен деца?

Научила съм се да не давам акъли и съвети на хората, ако някой изрично не ги поиска. Аз самата смятам, че е редно жената да бъде майка , НО – ако някой категорично е решил да няма деца или пък обратното, то това е въпрос на личен избор и е тяхно право. Не бих се бъркала в нещо толкова интимно и лично, защото всеки има различни възприятия за семейство. 

Кога се връщаш на работа? 

Аз вече успях да поснимам няколко кратки сцени за новия сезон на „Откраднат живот“. Договорката ни с екипа и моите прекрасни продуценти е всичко да бъде съобразено с моята програма, която пък съответно е съобразена с тази на Максим. За момента поснимах час, час и нещо, между храненията на детето и когато той спи, или пък сценки по телефона с видео връзка…а намерението ми е да се позавърна след някой друг месец евентуално .. може би към втората половина на сезона. Тогава Максим ще е по-голям, няма да се храни толкова на често и ще може дори да идва с мен на терен, ако се наложи. Той е на първо място в нашия живот и всичко се и ЩЕ се върти около него и неговите нужди – това е 100% сигурно!

Ралица Паскалева, Мирослава Дерменджиева, Mamamia.bg

Сибина Григорова, mamamia.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Булевард

Виж всички