Шестима действащи еврошампиони в състава на Полша за Берлин

Шестима действащи еврошампиони в състава на Полша за Берлин

Полша ще изпрати отбор от 86 състезатели на Европейското първенство по лека атлетика в Берлин от 6 до 12 август. В тима попаднаха шестима шампиони от предишния континентален форум в Амстердам преди две години, които ще защитават титлите си. Световната рекордьорка в хвърлянето на чук Анита Влодарчик и Павел Файдек в същата дисциплина ще бранят златните си медали от преди две години. Влодарчик спечели полското първенство по-рано през месеца със 79.59 м, а в Берлин ще атакува и рекорда на шампионатите от 78.76 м, който е нейно дело от Цюрих 2014.

При мъжете задачата на Файдек изглежда по-сложна, тъй като сънародникът му и бронзов медалист от Световното в Лондон през миналата година Войчех Новицки прави великолепен сезон и оглавява световната ранглиста за годината с 81.85 м. Файдек пък има най-добър резултат през 2018-а от 81.14 м. 
Другите четирима действащи еврошампиони от Амстердам 2016 са Адам Кшчот (800 м), Анджелика Чихоцка (1500 м), Роберт Собера (овчарски скок) и Пьотр Малаховски (диск). 
Собера е част от силното трио в овчарския скок, което включва европейския шампион в зала от Белград 2017 Пьотр Лисек и носителя на световна титла на открито Павел Войчеховски.
Сред съперниците на Кшчот ще е и съотборникът му Марчин Левандовски, който ще участва на 800 и 1500 м. 
Един от фаворитите за злато в Берлин е и Михал Харатник в тласкането на гюле. Харатник подобри рекорда на Полша на двукратния олимпийски шампион Томаш Майевски с 21.97 м, а по-късно през сезона премина границата от 22 метра, след като постигна 22.08 м в Острава и оглави европейската ранглиста за сезона.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти