Почина бившият президент на Ферари Серджо Маркионе

Почина бившият президент на Ферари Серджо Маркионе

Бившият президент на Fiat Chrysler Automobiles Серджо Маркионе почина днес на 66 години. Миналата седмица италианецът претърпя операция на рамото си в швейцарска болница, но след нея той получи допълнителни усложнения на мозъка и изпадна в кома. В събота бе разкрито, че неговото здравословно състояние е тежко и той не може да изпълнява функциите си като глава на Fiat Chrysler. Неговото място начело на Fiat Chrysler зае временно президентът на Jeep Майкъл Манли.

Маркионе стана шеф на Ферари през септември 2014 г., поемайки контрола от Лука ди Монтедземело. Неговите планове бяха да напусне ръководната си роля в края на 2019 г. Начело на Ферари ще застане президентът на автомобилния гигант ФИАТ Джон Елкан.

Въпреки че Маркионе имаше нелеката задача да извади от банкрут Fiat Chrysler, той дейно участваше във взимането на решения за бъдещето на Ф1 отбора Ферари. Само два месеца, след като пое контрола на Ферари през 2014-а, той уволни директора Марко Матиачи и го замени с Маурицио Аривабене. Маркионе бе в дъното на успешната сделка между Заубер, Алфа Ромео и Ферари във Формула 1 миналата година и също така подкрепяше младия талант от академията на Скудерия Шарл Леклер.

Маркионе имаше и основна заслуга за създадения алианс между Fiat и Chrysler. Още откакто пое контрола върху италианската компания, той започна да си изгражда име като един от най-успешните и умели мениджъри в автомобилния свят.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички