Швейцарската федерация се извини на играчите с двойно гражданство

Швейцарската футболна федерация, в лицето на нейния президент Петер Гилиерон, поднесе своите извинения за думите на генералния секретар Александър Мийшер, който повдигна въпроса за лоялността на играчите с двойно гражданство. "Извиняваме се за коментара относно футболистите с двойно гражданство и съжаляваме, че това ги засегна", каза президентът Петер Гилиерон.
По върпоса се изказа и един от тези футболисти - Гранит Джака. "Според неговите думи (на Мийшер), футболистите с двойно гражданство не се раздават напълно за Швейцария. Това са коментари от каменната ера", заяви футболистът.
Само преди една седмица Мийшер каза следното в интервю за "Тагесанцийгер": "Искаме ли наистина футболисти с двойно гражданство? Трябва да има начин играчите с мултинационалност да бъдат връзвани за швейцарския отбор от ранна възраст. Това е идея, която обмислям от известно време. Ситуацията с орлите доказа, че има проблем. Думите на Мийшер не са изстрел в тъмното, защото швейцарците загубиха някои футболисти с двойно гражданство. Такива са Таулант Джака (Албания), Иван Ракитич (Хърватия) и Франк Фелтшер (Венецуела).
"Чуваме много обещания, а когато станат на 21, решават да играят за друга държава заради по-големия шанс да бъдат в националния отбор. Шокиращо е, че ние нямаме абсолютно никакво предимство в това отношение. Подобни играчи заемат много скъпо и важно място в тренировъчните процеси на националите. Може би детско-юношеските ни програми трябва да бъдат отворени само за деца, които нямат двойно гражданство", продължи Мийшер. Той добави: "Днес се радваме, че националният ни отбор е силен. Но ако Босна, Хърватия, Албания и определени страни от Африка се класират за някое от следващите световни първенства, може да се окаже така, че ние сме създали немалко футболисти за други нации. Също така, на самите играчи ще им бъде далеч по-спокойно, ако направят рано своя избор".
Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички