Тайната на силната защита на Бразилия

Тимът на Бразилия очарова с почти перфектната си игра в защита на Световното първенство. За четири мача на финалите досега “селесао” е допуснал съперниците да отправят само пет удара в очертанията на вратата. А общо след идването на Тите за селекционерът отборът е допуснал едва шест гола. Един от асистентът на Тите - Клебер Шавиер, който е част от щабовете му от 17 години насам, очерта основите на успеха в отбрана:

1. Зонова защита
Практикуваме зонова защита през цялото време, дори и при статичните положения. Това е в основата на всичко. Благодарение на отбраняването в зона ние сме най-дисциплинираният отбор в турнира. Правим много малко нарушения - по 9 на мач.

2. Тотална преса
Има три фази, докато се отбраняваме: висока преса, преса в центъра и преса в задни позиции. Общо взето нагаждаме пресата си спрямо съперника, като обикновено корекциите са свързани с пресирането в половината на противника.

3. Атака, докато се защитаваме
Когато е време да играем нашата си игра - играем, но когато трябва да се отбраняваме, се отбраняваме; това е балансът при нас. Когато тимът тръгне в нападение, го прави по начин, че да не се оголи отзад и да бъде хванат в крачка. На това му викаме “атака, докато се защитаваме”. И по този начин, докато се отбраняваме, сме в позиция веднага да си върнем притежанието на топката, ако сме я изгубили.

4. Напълно ясна концепция
Основните хора от щаба на Тите са заедно от дълго време насам. Тактическите варианти на Бразилия не са били съставени набързо. “Това е типично за нас - заедно сме още от времето в Коринтианс (2004 г.). Имаме ясни идеи и ги вкарваме в практика. Следваме си основни принципи, независимо дали работим в клубен или национален тим.  
д
5. Силата на комуникацията
Ако примерно Неймар играе в неделя за Пари Сен Жермен, а в понеделник се присъединява към лагера ни, още с влизането си в съблекалнята той ще има на телефона си съобщение с определени снимки, които да му дадат да разбере какво му предстои. Разполагаме с футболисти, които са толкова класни, че разбират всичко от първия път.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти