Футболистите на испанския Реус взеха тежко решение

Футболистите на испанския Реус взеха тежко решение

Футболистите от испанския втородивизионен клуб Реус планират да напуснат отбора след днешния мач срещу Кордоба от Сегунда дивисион, като по този начин го изправят пред опасността да бъде изваден от първенството.

Малкият каталунски отбор, който се намира на около 100 километра югозападно от Барселона, не е плащал на играчите си последните три месечни заплати и има дългове около 5 милиона евро, пишат различни хора в социалните мрежи.

"Решихме да се възползваме от правото си да напуснем, тъй като ситуацията е крайно неустойчива и дори съществуването на клуба е под въпрос”, заяви капитанът на отбора Дани Олмо, като прочете пред медиите изявление на целия отбор.

Футболистите ще бъдат свободни да си намерят нови клубове, ако не им бъде платено до понеделник. Ако пък Реус, който има 16 професионалисти в картотеката, не представи поне 12 играчи с договори за следващия мач, то Професионалната лига ще бъде принудена да ги извади от Сегунда дивисион. Досегашните резултати ще бъдат запазени, а следващите съперници ще прибавят служебна победа с по 3:0 и три точки.

И в момента Реус е в зоната на изпадащите, като има 16 точки и е на 20-о място от 22 отбора. Последните четири тима изпадат в Трета лига, а под тях са днешните им съперници от Кордоба с 13 точки и Химнастик на последната 22-а позиция с 10.

"Ако клубът не плати на футболистите дължимите заплати, то това ще стори Лигата, която има такова споразумение със Синдиката на професионалните футболисти. Но това няма да спре процеса на напускане със свободни трансфери, ако самите играчи го пожелаят веднага.

"Ла Лига ни предложи да ни плащат заплатите до края на сезона, но не знам дали има смисъл, тъй като както и да завършим като класиране, Реус Депортиу ще изпадне под административно управление. Част от играчите смятат, че това е безполезно действие и е продължаване на агонията. Друга част пък смятат, че така ще играем само за себе си и така да си намерим отбори през лятото, а не да стоим вкъщи”, обяснява още Дани Олмо.

"В крайна сметка сега ни дължат по три заплати и няколко премии. Ако останем и играем, има вариант да ни дължат по 6-7 заплати и така разочарованието е по-голямо за играчите”, добави той.

Треньорът Шави Бартоло обаче е много по-голям оптимист: "Ние сега трябва да спечелим мача с Кордоба, за да се изкачим над зоната на изпадащите. В дните след мача ще обсъдим каква е стратегията за цялостна победа в тази ситуация. Смятам, че ако редуцираме някои плащания, в края на сезона можем да избегнем и фалита, и изпадането.”

Реус Депортиу е създаден през 1909-а година и през 2016-а година влезе за първи път във втора дивизия в историята си. В момента те са в своя трети професионален сезон.

"През седмицата имах среща с Борда на директорите и видях в лицата им надежда, че ще избегнем фалита”, допълва 50-годишният наставник.

Още от Футбол свят

Виж всички