Най-големият герой на рали Дакар 2019: Никола Дуто

Най-големият герой на рали Дакар 2019: Никола Дуто

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. А италианецът Никола Дуто е огромен по душа. Прикован в инвалиден стол след катастрофа на Баха Италия през март 2010 година, Никола Дуто не губи своята любов към моторите и офроуд предизвикателствата. Амбицията, страстта и щурата му нагласа го превръщат в първият състезател на рали Дакар, който е отчасти парализиран.

Никола се справя с офроуд изпитанието благодарение на трима испанци, с които се запознава преди няколко месеца и които се вдъхновяват от неговата цел и мечта – да завърши рали Дакар. Виктор Ривера, Пабло Торал и Хулиан Вилярубия имат известен опит в най-трудното състезание за човек и машина, а тази година го посвещават изцяло на Никола. Четиримата споделят общото мото "Един за всички. Всички за един". "Ние сме четиримата мускетари на Дакар. Четири мотора за един човек", споделят те.

Никола кара КТМ мотор специално пригоден за своите нужди, който се управлява само с ръцете. Никола финишира третия етап на 123-а позиция, пет часа зад победителя от Yamaha Ксавие де Султре. Въпреки това за италианеца всеки един завършен етап е огромна победа.

"Първите 50 километра минаха добре, но сериите от дюни, които започнаха после, направиха етапа ми много труден. Падах доста – може би около 20 пъти. Това ни забави с около час и половина”, сподели Никола за третия етап. Тези затруднения обаче не могат да се равняват на решителността на един необикновен мъж. 

Тимът е добре подготвен и работи в синхрон. Виктор има за задача да навигира и внимава за потенциални дупки в дюните, които Никола да избягва. Пабло и Хулиан карат близо зад италианеца, готови да му окажат помощ, ако падне или срещне неприятност.

"Това е коварно приключение, но по-важното – невероятно приключение", заключава Никола.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти