Руски триумф в "Тур дьо ски", Клаебо загуби жълтия номер

Руски триумф в "Тур дьо ски", Клаебо загуби жълтия номер

Сергей Устюгов беше недостижим в поредния етап от най-вълнуващата верига надпревари в Световната купа по ски бягане - “Тур дьо ски”. Руснакът спечели по безапелационен начин 15-километровата класика в италианския зимен център Тоблах, а на подиума се изкачиха неговите сънародници Иван Якимушкин и Александър Болшунов.

 

Устюгов дръпна на конкурентите си от самото начало и до края на дистанцията единствено увеличаваше преднината си. Той започна деня на пета позиция в класирането на “Тур дьо ски” с 34 секунди пасив спрямо тогавашния водач и шампион от миналата година Йоханес Хьосфлот Клаебо. Именно норвежецът обаче е големият губещ в днешния етап, защото приключи 17-и на цели 1:11 минути от победителя и загуби именно от него жълтия номер на лидер в класирането на тура.

Болшунов, който бе най-близо до Клаебо в подреждането след първите два старта, не можа да поддържа до край темпото на Устюгов и трябваше да се предаде с 29 секунди пасив и трета позиция. Якимушкин финишира втори с 22.6 секунди изоставане и за първи път в кариерата си се изкачи на подиума.

Кале Халфварсон от Швеция остана четвърти, а най-издръжливият норвежец днес бе Ханс Кристер Холунд на пето място. В сряда е преследване.

Още от Зимни спортове

Виж всички