Русия възнамерява да участва в Токио с националния флаг

Русия възнамерява да участва в Токио с националния флаг

„Руският олимпийски комитет е пълноправен член на олимпийското движение. Следователно имаме всяка причина да вярваме, че ще съставим отбор за Токио и ще направим всичко възможно този отбор да се състезава под руския трикольор“, сподели президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков.

Припомняме, че Световната антидопингова агенция (WADA) наложи четиригодишна забрана на Русия извън спорта на 10 декември, включително Игрите в Токио през 2020 и Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022, както и Мондиала в Катар през 2022, заради манипулиране на данни за допинг. От Уада обвиниха Москва във фалшифицирането на данни от тестовата лаборатория, които бяха предадени на разследващите по-рано тази година. Русия заяви, че ще обжалва санкцията, като президентът на страната Владимир Путин изригна срещу наказанието, определяйки го за „политически мотивирано“.

Говорейки във вторник, Поздняков потвърди, че Руският олимпийски комитет ще подкрепи решението на своя надзорен борд, за да се пребори със забраната на WADA. Миналата седмица Руската антидопингова агенция (РУСАДА) сподели, че е „стигнала до решение да не приема“ четиригодишната забрана, наложена от WADA. Решението трябва да бъде съгласувано със Световната антидопингова агенция преди края на месеца, поглеждайки към процеса на обжалване в Спортния арбитражен съд в Лозана.

Според санкциите, руските спортисти при мъжете и жените ще могат да се състезават на Игрите догодина и на тези в Пекин през 2022, но само под неутрален флаг и ако докажат, че не са били част от това, което според WADA е било държавно-спонсорирана система за допинг. /БГНЕС

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти