Петте първи новости в Арсенал на Артета

Петте първи новости в Арсенал на Артета

Само два дни след поемането на поста старши треньор на Арсенал дойде време за Микел Артета да започне тренировки с новия си отбор. Испанецът първо присъства на трибуните на „Гудисън Парк“ в събота, виждайки отблизо при нулевото равенство с Евертън колко много работа му предстои при „артилеристите“, докато отново ги превърне в старата сила в Премиър Лийг.

Артета е поставен под огромно напрежение да донесе подобрение в играта и резултатите още от самия си старт на работа, след като тимът от Северен Лондон в момента се намира в долната половина на таблицата за временното класиране. В неделя новият наставник събра играчите от първия отбор и младежите заедно, за да започне да очертава стандартите от този знаменателен ден нататък. Ето кои пет неща се откроиха на момента от видяното в тренировъчния процес.

1. РАБОТА НА ТЕРЕН (ТОЧНО КАТО ПЕП)

Всеки, комуто са попаднали пред очите кадри от документалния филм за Манчестър Сити по „Амазон“, ще да знае, че мениджърът им Джосеп Гуардиола е тотално пренавита пружина по време на работа. Той крещи на своите играчи, грабва ги за яките, води ги в точните позиции за заемане, подскача нагоре-надолу – Пеп е, меко казано, въодушевен по време на тренировките.

След като прекара три години стаж на обучение на „Етихад“ под наставленията на двукратния победител в Шампионската лига, изглежда, че Микел Артета е попил от стила на работа на бившия си началник. Не се виждаше какво точно той инструктира новите си възпитаници в Арсенал, ала със сигурност го правеше доста активно и им дишаше във вратовете.

2. ЙОЗИЛ ГО ЧАКА КЪРТОВСКИ ТРУД

Артета специално подчерта важността на Месут Йозил за Арсенал по време на пресконференцията по официалното си представяне в клуба в петък („Той е огромен играч и зная какво може да ни даде, когато му потръгне, а моята работа е да извадя най-доброто от него.“).

Йозил пропусна мача с Евертън заради контузия, въпреки че временният наставник Фреди Люнгберг заяви, че така или иначе е нямало да го пусне в игра след показаното срещу Манчестър Сити. Германецът обаче може да се върне в сметките по-рано от очакваното с Артета начело и, това е сигурно, ще бъде накаран да хвърли много пот.

3. ТРЕНЬОРИТЕ ДО ЕДИН СА С ДЕЙНО УЧАСТИЕ

Гуардиола се погрижи Артета винаги да е замесен активно в тренировките в Сити и именно този натрупан опит рамо до рамо с един от най-великите треньори на нашето време направи младия специалист фаворит за поста в Арсенал.

Той очевидно е съгласен с подхода на своя ментор и на тренировките в новия си тим изкара на терен всичките си помощник-треньори. Дори и шефът на отдела по оптимизирано представяне Шед Форсайт бе заснет на игрището, давайки инструкции на Александре Лаказет.

4. МОТИВАЦИОННИ РЕЧИ

В гореспоменатия документален филм „Всичко или нищо“ Гуардиола се показа като привърженик на събирането на играчите си в голяма група и обръщането си към тях като към едно цяло. Това не е ново явление в професията на футболните треньори, ала Артета бе запечатан от камерите на няколко пъти в подобни кадри, очевидно поради желанието си час по-скоро да предаде и внедри у футболистите си своята философия за играта.

Испанецът обясни на петъчната си пресконференция, че има готов план как да преобърне съдбините на Арсенал, и предупреди, че всеки един играч, който няма желание и намерение да прегърне проекта му, няма да бъде сметнат за достоен да носи великия червено-бял екип.

5. МЛАДОЦИТЕ НЯМА ДА СА ПЪЛНЕЖ

Една от главните теми от вероятно най-скучния мач от сезона в Премиър Лийг до момента – този в събота с Евертън, бе избраният от Люнгберг състав. Извън титулярната единайсеторка бяха оставени Лаказет и Матео Гендузи, а вътре бяха дебютантът в лигата Емил Смит Роу и други младоци. Шведският временен наставник настоя, че той е избрал стартовия тим, но остана усещането за оказано влияние от Артета с цел да се види по-добре състоянието на целия състав на Арсенал в „бойни“ условия.

Затова и не е изненадващо, че младите лъвове на „артилеристите“ присъстваха в куп от снимките на неделната тренировка в центъра Лондон Колни. Новият старши треньор очевидно има големи планове за тях, стига, разбира се, те му покажат готовност да се учат и да се борят.

Джейк Полдън, „Дейли Мирър“

Още от Футбол свят

Виж всички