БОК връчи годишните си награди

БОК връчи годишните си награди

Българският олимпийски комитет връчи традиционните си годишни награди в бляскава обстановка в Национална галерия „Двореца“ заедно със спортните Икари за 2019 г. На тържеството присъстваха много олимпийски, световни и европейски медалисти, стотици заслужили спортисти, треньори и деятели,
журналисти, представители на бизнеса и културата. Сред официалните гости бяха Стефка Костадинова –
председател на БОК, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Николай Божинов - председател на Фондация Български спорт, Славчо Атанасов - председател на праламентарната комисия за децата, младежта и спорта и др.

Проф. Пенчо Гешев - ректор на НСА „Васил Левски“, зам.-председател на БОК и председател на Националната олимпийска академия (НАО) бе удостоен с Почетен знак на БОК за особен принос в работата на БОК и НАО.

Със специален медал на БОК бе отличен по повод навършване на кръгла годишнина Цено Ценов – вицепрезидент на Международната федерация по борба, президент на Европейския комитет по борба.

Същевременно председателят на Фондация „Българска памет – Братя Диневи“ Йордан Динев бе награден с медал „Спортът за един мирен свят“ за принос в развитието на спорта и олимпийското движение в България.

Призът „Надежда Лекарска” за етика, олимпийско образование и възпитание бе връчен на Инж. Катя Адърска - директор на Професионална гимназия "Генерал Владимир Заимов" гр. Сопот за принос в дейността на Националната олимпийска академия и разпространяване на олимпийските ценности.

БОК награди още десетки наши олимпийски медалисти, треньори и дейци по повод навършване на кръгли годишнини. Бяха отличени още медалистите от вторите Европейски игри в Минск, от Олимпийския младежки фестивал в Баку, както и техните треньори.

Ето пълния списък на тези, които бяха отличени от БОК:

Симеон Щерев - бронзов медалист от Олимпийските игри Сеул 1988, св. борба, с медал за Олимпийска заслуга по повод навършване на кръгла годишнина.

Петър Запрянов -  бронзов медалист от Олимпийските игри в Москва 1980, стрелба, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Александър Томов - сребърен медалист от Олимпийските игри в Мюнхен 1972, Монреал 1976 и Москва 1980, кл. борба, с почетен знак на БОК по повод навършване на кръгла годишнина.

Адриана Дунавска - сребърна медалистка от Олимпийските игри Сеул 1988, худ. гимнастика, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Огнян Николов - сребърен медалист от Олимпийските игри в Мюнхен 1972, св. борба, с медал за Олимпийска заслуга по повод навършване на кръгла годишнина.

Серафим Тодоров - сребърен медалист от Олимпийските игри в Атланта 1996, бокс, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Марияна Сербезова - бронзова медалистка от Олимпийските игри в Москва 1980, гребане, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Цено Ценов – вицепрезидент на международната федерация по борба, президент на Европейския комитет по борба, със специален медал на БОК по повод навършване на кръгла годишнина.

Проф. Пенчо Гешев       - ректор на НСА „Васил Левски“, зам.-председател на БОК и председател на Национална олимпийска академия (НАО) с Почетен знак на БОК за особен принос в работата на БОК и НАО.

Добри Иванов – заслужил треньор по лека атлетика, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Николай Петров - заслужил треньор по лека атлетика, с медал за Олимпийска заслуга, за принос в развитието на спорта и Олимпийското движение в България, по повод навършване на кръгла годишнина.

Йордан Динев – председател на фондация „Българска памет – Братя Диневи“, с медал „Спортът за един мирен свят“ за принос в развитието на спорта и олимпийското движение в България

Георги Аврамчев – председател на Българска федерация по плуване, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Лазар Даков – деятел конен спорт, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Дауд Ибрям Мураф - заслужил треньор по борба, с  „Плакет на БОК“ за принос в развитието на българската борба, по повод навършване на кръгла годишнина

Инж. Катя Адърска - директор на Професионална гимназия "Генерал Владимир Заимов" гр. Сопот, за принос в дейността на Националната олимпийска академия и разпространяване на олимпийските ценности с Приз „Надежда Лекарска” за етика, олимпийско образование и възпитание.

Медалисти Европейски игри Минск 2019

Самбо

Мария Оряшкова – златен медал, самбо, 80 кг

Цветелина Цветанова – бронзов медал, самбо 48 кг

Треньор – Васил Соколов

Бокс

Станимира Петрова – златен медал, бокс, 57 кг

Габриела Димитрова –бронзов медал,  бокс 51 кг

Треньор жени – Фикрет Ереджебов

Даниел Асенов – сребърен медал, бокс, 52 кг

Треньор мъже – Хуел Аррате

Карате

Ивет Горанова – златен медал, карате, кумите 55 кг

Треньор – Ангел Стефанов

Художествена гимнастика

Индивидуално

Катрин Тасева – сребърен медал на топка и бронзов медал на бухалки

Треньор – Бранимира Маркова

Ансамбъл

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс,

Ерика Зафирова – 2 сребърни медала в многобой и топки, бронзов медал на

бухалки и обръч

Треньор – Весела Димитрова

Аеробика

Ана-Мария Стоилова, Антонио Папазов, Дарина Пашова, Ивелина Лукаки, Тихомир Баротев – сребърен медал, група

Треньор – Биляна Тютюкова

Борба

Мими Христова – сребърен медал, кат. 57кг

Миглена Селишка – бронзов медал, кат. 50 кг

София Георгиева – бронзов медал, кат. 68 кг.

Треньор – Петър Касабов

Спортна Стрелба

Антоанета Бонева – 2 бронзови медала, 10м. въздушен пистолет и 25м. пистолет

Треньор – Христо Христов

Джудо

Ивайло Иванов – сребърен медал, кат. 81кг

Треньор – Атанас Герчев

Европейски младежки олимпийски фестивал Баку 2019

Джудо

Анастасия Балабан – сребърен медал, кат до 44кг.

Треньор - Васил Балабан

Лека Атлетика

Валентин Андреев – златен медал, хвърляне на чук

Треньор  - Андриан Андреев

Селин Али – за пробив на световното първенство по трап и скийт в Лонато, Италия, се награждава със златна значка на БОК

Иван Георгиев – бронзов медалист в тандем със Селин Али от световното първенство по трап и скийт в Лонато, Италия, се награждава със сребърна значка на БОК

Ниязи Мехмед – треньор на Селин Али, за изключителни успехи постигнати на Световното първенство по трап и скийт в Лонато, Италия

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти