Йозил е напът да нанесе огромни щети заради публикация

Йозил е напът да нанесе огромни щети заради публикация

Публикация на Месут Йозил в профилите му в Twitter и Instagram, насочена срещу правителството на Китай, ядоса ръководството на азиатската държава и е напът да нанесе тежки финансови загуби на Арсенал и английския футбол като цяло. Днес китайският държавен ТВ канал CCTV отказа да излъчва на живо дербито между Арсенал и Манчестър Сити и е много вероятно да има и други ограничения на огромния китайски пазар.

За какво точно става дума? Преди два дни Йозил изрази притеснения, че в Китай е налице дискриминационно отношение към уйгурските мюсюлмани - тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай. Бившият национал на Германия обвинява властите в най-многолюдната страна, че подлагаt въпросните хора на мъчения. “Там се гори Коранът, затварят се джамии и духовни училища, а учители се избиват един по един. Уйгурите са воини, които устояват на преследване”, написа световният шампион.

Освен това Йозил напада и останалите мюсюлмани по света, които според него си мълчат по темата.

От Китайската футболна асоциация разкриха пред местния вестник The Paper, че са ядосани и разочаровани от думите на Йозил и ги намират за неприемливи. В тази връзка е било взето решение днешният мач на Арсенал срещу Сити да не бъде излъчван в страната. Вместо това ще върви запис на срещата между Уулвърхамптън и Тотнъм.

От Арсенал побързаха да се разграничат от изказването на своя футболист с обяснението, че не искат да засягат политически теми.

Поверителни документи на Китайската комунистическа партия разкриват подробности за преследванията срещу уйгурите в Северозападен Китай. Документите, обозначени като "China Cables", бяха огласени от Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ. От тях става ясно, че така наречените „центрове за квалификация", изградени от китайските власти в провинция Синцзян, са всъщност строго охранявани лагери за превъзпитание. Досега Пекин твърдеше, че престоят в тези „центрове" е доброволен. Секретните документи разкриват обаче друго. Смята се, че в изправителните лагери са попаднали над 1 милион души - без съдебен процес и за период от поне една година. Повечето лагерници принадлежат към мюсюлманското малцинство на уйгурите.


Уйгурите, които в мнозинството си изповядват исляма, са етнически близки до тюрките и открай време твърдят, че в Китай са подложени на политически, икономически и културен тормоз. Когато през 1949 година взеха властта, китайските комунисти присъединиха тогавашния Източен Туркестан към територията на страната. Днес властите в Пекин обвиняват уйгурски групи в сепаратизъм и тероризъм, обяснява DW.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички