На 07.09 фен на Англия крещи към българските играчи “f**king gypsies”, ето отговорът на ФАРЕ

На 07.09 фен на Англия крещи към българските играчи “f**king gypsies”, ето отговорът на ФАРЕ

За голям расистки скандал по време на Англия - България (4:0) информира роден запалянко, който присъства на евроквалификацията, състояла се на 7 септември 2019 година.

Фенът, който е българин, но живее и работи в Англия, успява да запише как привърженик на домакините обижда българските футболисти и фенове с “fucking gypsies”. Тези думи се крещят малко след 1.07 минута на видеото.

Въпросният човек твърди, че това не е единствената расистка проява от страна на английските фенове в този мач спрямо България.

Случаят бързо е потулен.

На 14.10 2019 г. двата отбора играят нов двубой, този път в България. По време на мача отново има расистки подмятания. Този път обидите са насочени към английски футболисти и това е достатъчно да се разрази световен скандал.

България получава тежко наказание от УЕФА. Трикольорите са санкциони да играят два мача пред празни трибуни, вторият от които е условен. Освен това България е глобена с общо 85 000 евро.

Също така 15 родни запалянковци получават забрани от по 2 години да посещават спортни мероприятия на територията на България.

Един от най-дейните коментатори за инцидента в София е украинецът Павел Клименко - отговорник на ФАРЕ за Източна Европа. ФАРЕ е организация, която си партнира с УЕФА в борбата с расизма. Въпросният човек дава подробни обяснения пред медиите в Англия какво точно се е случило на стадион “Васил Левски”.

До преди няколко дни обаче не бе коментирал расистките скандали на “Уембли”, които се разиграват месец по-рано.

Поради тази причина запалянкото, който информира Sportal.bg за клипа с расистките обиди спрямо българските футболисти и фенове, го е изпратил и на въпросния Павел Клименко.

Ето какъв е отговорът на украинеца:

“Много ви благодаря за тези видеоклипове и фотографии, които илюстрират нещо, което последователно отбелязваме в медиите и ръководните органи, а именно нарастването на нетърпимостта от всякакъв вид и крайно десните групи сред поддръжниците на Англия. Това е особено видимо по време на гостуванията им.

Добре е да чуем, че след вашия сигнал деецът е изведен от стадиона, което е подходящ отговор на подобни инциденти и все още не се случва твърде често в други страни, включително и България, за съжаление.

Моля, не се колебайте да се свържете с нас, ако станете свидетел или разполагате с доказателства за дискриминационни инциденти във футбола във Великобритания или другаде.

Колкото по-рано получим доклади, толкова по-големи шансове имаме да ги внесем в съответните дисциплинарни органи”, пише Павел Клименко.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти