Гледай на живо

Галин Иванов донесе победата на ЦСКА 1948 над Царско село - на живо от националния стадион след 1:0 за "червените"

Григор Димитров имаше шансове, но не можа да пречупи световния номер 1

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да се класира на първия си финал в турнира от сериите “Мастърс” в Париж, след като оказа сериозна съпротива, но отстъпи на световния номер 1 Новак Джокович.

Гришо имаше аванс от 5-4 в тайбрека на първия сет и два свои сервиса, но не можа да излезе победител във вълнуващи разигравания от над 30 удара, определени от сайта на АТР за най-качествените в турнира. Ноле спечели двубоя със 7:6(5), 6:4 за 98 минути игра, като реализира един-единствен пробив в началото на втория сет, който му се оказа напълно достатъчен.

Все пак, Григор ще се завърне в топ 20 следващата седмица след чудесния рейд в Париж, а Джокович ще продължи стремежа си да не изпусне върха на ранглистата за сметка на Рафаел Надал. Матадора играе с Денис Шаповалов в другия полуфинал във френската столица.

Димитров изпраща “странна” година, но може да бъде доволен от края й - първи полуфинал в US Open и почти толкова впечатляващ рейд до полуфиналите на “Мастърс”-а в Париж, включващ страхотни успехи над Давид Гофен, Доминик Тийм и Кристиан Гарин, както и нова равностойна битка с Джокович.

ПЪРВИ СЕТ

Григор сбърка форхенд по обратния диагонал след серия от дълбоки удари от двете страни на ракетата на двамата, след което пък Джокович наниза уинър по диагонала от средата на корта с форхенд - 30-0. Невърнат сервис по правата в полето за равенство изведе сърбина до 40-0, а после той направи първата си двойна грешка. Страхотен агресивен ретур по късия диагонал на Гришо принуди Джокович да сбърка за 40-30, но после идентичен къс диагонал от страна на сърбина му заслужи спечелването на първия гейм.

Великолепен диагонален ретур на световния номер 1 затрудни Гришо и го провокира да сбърка, но после чудесен уинър от форхенд бе подкрепен с невърнат сервис по правата в полето за равенство. Пореден дълбок форхенд на Димитров доведе до грешка от страна на противника, а после неуспешен бекхенд на Ноле възстанови равенството - 1:1.

Българинът сбърка бекхенд-слайс в първото разиграване за следващия гейм, а после Новак го наказа с форхенд-уинър по обратния диагонал и още един невърнат сервис в полето за равенство. Ас номер 1 по правата в лявата страна на корта осигури преднина от 1:2 на световния номер 1.
Димитров сбърка форхенд по диагонала в движение за 0-15, но създаде проблеми на съперника със сервис по правата в полето за предимство. Непредизвикана грешка от бекхенд на Ноле обърна резултата до 30-15, а после завършващо воле от бекхенд на мрежата на Григор му даде два гейм-бола. Българинът потърси ранно приключване на следващото разиграване с бекхенд по правата, но не намери линията (40-30), но пък пореден начален удар по правата в лявата страна на корта се оказа невъзможен за връщане - 2:2.
Джокович заби два аса по правите, но после Григор спечели разиграване с бекхенд по диагоналите, при което задната страна на ракетата на сърбина не издържа и прати топката в аут. Още един ас и невърнат сервис на Ноле приключиха гейма в негова полза.
Димитров трябваше да печели две тежки разигравания в началото на следващата част, за да си заслужи аванс от 30-0, като в тях Джокович демонстрира страхотната си защита. Все пак, ас номер 1 и после пресилен форхенд на сърбина, докато напредваше към мрежата, приключиха гейма скоропостижно в полза на нашия тенисист - 3:3.
Ноле направи нова непредизвикана грешка от форхенд, а после и още една, след като ретурите на Гришо бяха много качествени и дълбоки - 15-30. За съжаление, Димитров изпусна възможност да дръпне още в резултата, пращайки в аут форхенд по диагонала, след което пък драматично разиграване отиде на сметката на противника му с уинър от предната страна на ракетата. Неуспешен опит за къса топка на българина в момент, когато искаше да смени посоката и темпото на размените от бекхенд, предаде гейма - 3:4.
Григор започна с двойна грешка, но после перфектно изгради атака към мрежата след солиден сервис и завършващ смач. Четири пъти прецизни изпълнения на Димитров изглеждаше, че ще му спечелят разиграването, но Джокович не спираше да връща топката, като накрая се наложи със смач българинът да надделее - 30-15. Сърбинът натисна с форхенда си по обратния диагонал и дочака грешка от задната страна на ракетата на Гришо, за да увеличи напрежението при 30-30. Размяна на бекхенди този път бе спечелена от родения в Хасково тенисист за 40-30, а после ас по правата в полето за предимство осигури гейма за 4:4.
 
Българинът блесна с форхенд-уинър по обратния диагонал за 0-15, а после намесата на мрежата позволи на Джокович да "върне жеста" със същото изпълнение - 15-15. Втора двойна грешка даде лек аванс на Григор при 15-30, но след това грешно стратегически пласиран форхенд върху форхенда на сърбина не доведе до желания резултат. Серия от форхенди по обратния диагонал на Джокович провокираха грешка от бекхенд на Димитров за 40-30, а след това сбъркан слайс със задната страна на ракетата на българина направи резултата 4:5.
Три поредни форхенда на линията в средата на корта от Джокович принудиха Григор да се разтегне максимално, но да не успее да прехвърли мрежата за 0-15. Невърнат сервис в полето за предимство изравни до 15-15, а още едно такова "упражнение" осигури лек аванс от 30-15. Непредизвикана грешка от форхенд на Джокович доведе до 40-15, а после супер обратен диагонал от форхенд позволи на Гришо да изравни геймовете на 5:5.
Неуспешен ретур от дясната страна на Григор бе компенсиран със сбъркан форхенд от Джокович, но после пък и българинът не можа да намери основната линия с бекхенд-слайс - 30-15. Още един неуспешен слайс от бекхенд по диагонала на Димитров наклони везните в полза на противника му, както и последвал невърнат сервис - 5:6.
Гришо започна с невърнат сервис по диагонала в полето за равенство, но невероятен ретур на Джокович постави топката не само на основната линия, но и ниско в краката на българина, който след това сгреши - 15-15. Комбинация сервис-форхенд бе изпълнена перфектно от Димитров за 30-15, а невърнат сервис по правата в полето за предимство доведе до 40-15. Ас номер 3 по правата в дясната страна на корта вкараха сета в тайбрек - 6:6.

ТАЙБРЕК

Джокович започна с невърнат сервис, а после Григор отговори с много сложен форхенд-слайс, който не бе преценен правилно от съперника. Мини-пробивът стана факт в полза на сърбина след продължителни размени от бекхенд и форхенд и грешка на Димитров от средата на корта. Гришо реагира перфектно и притисна съперника от основната линия със серия форхенди, след което завърши с перфектен смач почти от основната линия. Невърнат сервис по правата в дясната страна на корта все пак даде глътка въздух на Ноле - 2-3. Страхотен сервис и още по-красив форхенд по обратния диагонал доведоха до изравняване. Грешка от форхенд на Джокович доведе до 4-3, а после двойна грешка увеличи аванса на българина до 5-3. Григор не можа да осъществи минаващ форхенд при апроуч на противника и разликата бе намалена до 5-4, а после феноменално разиграване (32 удара) можеше да бъде завършено с драйв-воле, но Димитров направи една от малкото си грешки при изпълнение на удара - 5-5. Последва още една грешка от форхенд по обратния диагонал за 5-6, при което вече съдбата на тайбрека бе в ръцете на сърбина. Още една забележителна точка от 35 удара завърши с пресилен бекхенд на Гришо и загуба на сета. 6:7(5) за 58 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Григор започна с феноменално техничен форхенд по диагонала в движение, който матира Джокович, а после по същия начин, но по обратния диагонал, реализира уинър за 30-0. Ас номер 4 бе последван от грешка от форхенд с висока траектория по правата (40-15), но след това за пореден път чудесен форхенд по обратния диагонал се оказа нерешима задача за Ноле - 1:0.

Григор отново създаваше проблеми на бекхенда на съперника с форхенда си по обратния диагонал, като нов камшик от тази страна на ракетата му излъга Ноле за 30-30. Димитров трябваше да се разтегне на шпагат, за да продължи невероятната си защита в следващото разиграване, в което обаче изпусна да поеме инициативата и Джокович завърши с бекхенд-воле 40-30. В крайна сметка дълбока топка на сърбина не можа да бъде върната в очертанията на корта и резултатът бе изравнен на 1:1.
Невърнат сервис плюс грешка от форхенд на Джокович доведоха до 30-0, а после вече и Григор си позволи да празнува, след като матира съперника на мрежата с минаващ форхенд. Още един невърнат начален удар по диагонала в полето за предимство осигури гейм на нула - 2:1.
Феноменално воле на Димитров край мрежата заслужи аплодисментите на публиката, а и на Джокович, макар да ставаше въпрос просто за 15-15. Невърнат сервис и грешка от форхенд на Гришо свалиха напрежението от плещите на сърбина, след което предизвикано сбъркан бекхенд от негова страна приключиха гейма - 2:2.
Григор сбърка два поредни форхенда и изпадна в лека беда при 0-30, но невърнат сервис по диагонала в полето за равенство намали изоставането. Джокович намери линията с форхенд със странна траектория и това доведе до грешка от бекхенд на Димитров за първи възможности за пробив. Ас по правата в полето за равенство неутрализира едната, а после удар с рамката на ракетата на българина опропасти шансовете му за спасяване на следващия - 2:3.
Грешка от бекхенд на Григор, плюс бекхенд-уинър по правата на Ноле, доведоха резултата до 30-0, но после пък Ноле направи четвърта двойна грешка в мача. Невърнат сервис в тялото в полето за предимство все пак доближиха сърбина до затвърждаване на пробива, а нов невърнат начален удар - по диагонала в дясната страна - свърши започнатото за 2:4.
Димитров изигра перфектен сервис-гейм и го спечели на нула, като блесна с технична къса топка край мрежата, докато нямаляваше изоставането си на 3:4. Сбъркан форхенд от Гришо, форхенд-уинър от средата на корта на Ноле и два невърнати сервиса позволиха на Джокович без особено напрежение да дръпне с 3:5.
Григор започна с два поредни аса бяха допълнени от чудесен форхенд по обратния диагонал в близост до мрежата, а след това затвори гейма в своя полза, но сърбинът оставаше да едно успешно сервиране от победата. За съжаление, до интрига не се стигна и световният номер 1 взе подаването си на нула за крайното 7:6(5), 6:4 за 1 час и 38 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти