Клуб от Бундеслигата ще батира с български бухалки

Клуб от Бундеслигата ще батира с български бухалки

Българският производител на бейзболни бухалки "Е7" сключи договор за партньорство с германския елитен клуб Мюнхен-Хаар Дисайпълс. Споразумението е за един сезон в бейзболната Бундеслига с опция за удължаване през 2021 г.

Основателят и собственик на българската марка бати Александър Насъпов се ангажира да произведе и достави 24 броя дървени бухалки – 12 за представителния отбор на "учениците" и 12 за академията на баварския клуб.

Контрактът предвижда реклама от страна на Дисайпълс – разполагане на банери с логото на "Е7" около игрището на ст. "Еглфинг Болпарк" в мюнхенското предградие Хаар, както и съобщаване на кратки анонси в онлайн предаванията на живо на клубния сайт Bundesliga.Disciples.de. Насъпов пък получава правото да използва името и емблемата на германския отбор на фирмения сайт E7bats.com.


                                                                         Александър Насъпов с "Е7" в ръце.

Мюнхен-Хаар Дисайпълс е третият клуб от Бундеслигата, с който "Е7" влиза в партньорски взаимоотношения. През 2019 г. български бухалки използваха тимовете на Дортмунд Уондърърс и Хамбург Стийлърс.

Марката "Е7" беше създадена през 2018 г. като експериментално начинание от страна на Александър Насъпов, който произвежда батите собственоръчно. Още в началото на следващата година дългогодишният състезател на бейзболния шампион на България София Блус получи международен лиценз от европейската конфедерация (СЕВ) и продукцията му беше сертифицирана от германската бейзболна и софтболна асоциация (DBSV).

Срокът на валидност на лиценза на българския новатор е 4-годишен (2019-2023). Понастоящем "Е7" е единственият сертифициран производител на бейзболни бухалки в Източна Европа.Бундеслигата неслучайно беше избрана като "опитно поле" за първите български бейзболни бухалки. Александър Насъпов (37 г.) и неговият брат Димитър Насъпов (32 г.) са бивши играчи на Дортмунд Уондърърс (2009, 2014), а по-малкият брат е носил и униформата на Майнц Атлетикс (2008) и двамата се ползват с авторитет в германския бейзбол.

"Цялата ни идея да предложим бухалките в Германия беше свързана с това, че там е най-големият такъв пазар в Европа, а и имаме установени контакти – разказа пред Sportal.bg Димитър Насъпов, който е основен партньор на брат си в бизнес начинанието. – Можехме да изпратим директно на някой близък и да получим обратна връзка за качеството. И двата отбора си поръчаха по 40 бухалки тогава."Сега качеството на бухалките е още по-високо, тъй като от началото на 2020 г. Насъпов вече произвежда "Е7" не с обикновен ръчен струг, а с помощта на чисто нов компютъризиран CNC струг за дърво. Освен това самият материал вече е от по-висок клас, което гарантира още по-голяма якост на батата.

"Вече съм натрупал опит и сам мога да разпозная качественото дърво, това ще помогне много", сподели пред Sportal.bg Александър Насъпов, който работи изключително и само с български бук, доставен от Монтана.

През първите две години той е изработил общо около 150 бухалки заради ограничения капацитет на изцяло ръчния труд. Благодарение на новата машина производителността на "Е7" има потенциал да скочи до 50 бати дневно, отново изпипани ръчно от българския майстор."Най-трудното е отборите и играчите да научат за марката – коментира Александър Насъпов. – Маркетингът е нещо, в което не съм специалист, но вярвам, че качеството на продукта е достатъчно високо, за да привлече клиенти. Надявам се другите, като видят, да пробват. Има европейски турнири, на които ще имаме шанс да бъдем забелязани. Просто всички трябва да пробват. Общо взето е като с храната. Може да обяснявам на всеки, че това сирене е много хубаво, но докато не го опита, няма да ми повярва."

"Гаранция за качество" в България дава клубният отбор на Насъпов – София Блус, чиито играчи използват изключително продукцията на "Е7". С такива бухалки през последните два сезона "блусарите" постигнаха безпрецедентни успехи, печелейки два поредни требъла (2018, 2019) с последователни триумфи и в трите надпревари у нас – Българската бейзболна лига, Купата на България и Купа "София".

Двойката най-мощни батери на отбора – Димитър Насъпов (19 HR) и Евгений Черноземски (11 HR), пък постави нов рекорд за най-много хоумръни, ударени от съотборници в рамките на една година в България – общо 30 в 27 мача през 2019 г. Всичките с "Е7".Засега обаче няма съществен интерес от други български отбори. Има отделни играчи, които са тествали дървените бухалки на Насъпов, но повечето наши бейзболисти предпочитат да батират с композитни бати (подсилени с алуминиеви нишки в средата за по-голяма здравина), закупени от чужбина.

"За съжаление, излиза скъпо да батираш с чисто дърво, защото рискуваш да я счупиш на първия суинг и може да се окаже, че си изхвърлил парите си на вятъра – обяснява Димитър Насъпов. – Но всичко зависи от това колко си добър. Ако целиш топката там, където трябва, няма да се счупи. Има риск, но пък ударът с дървена бухалка е... Просто няма нищо общо!"

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти