Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Сърбия (U16) 1:2

Едмонд Назарян: Нямам притеснения от големите имена срещу мен на тепиха

Едмонд Назарян: Нямам притеснения от големите имена срещу мен на тепиха
Страхотен Едмонд Назарян стъпи на европейския връх в борбата! (видео)
Страхотен Едмонд Назарян стъпи на европейския връх в борбата! (видео)

“Много съм радостен - призна европейският шампион за мъже Едмонд Назарян. -  След като премина еуфорията, едва сега се запитах: Какво направих аз?” 18-годишният талант ликува с титлата в дебюта си при мъжете на голямо първенство, като на Европейското в Рим триумфира при 55-килограмовите на класическия стил. Успехът дойде след 4 впечатляващи победи, две от които с технически туш за по-малко от общо 2 минути, на полуфинала тушира азера Азизли, №1 в света и Европа за 2018-а, а на финала детронира миналогодишния шампион Виталий Кабалоев (Русия) със 7:3.

“Дойдох тук само, за да трупам опит – придължи Едмонд. – В началото на първенството и треньорите ми нямаха големи очаквания. А моят баща ми казваше: Спокойно, ти си при мъжете, идваш, за да правиш борби. Затова тръгнах освободено, без напрежение – не бързах и не рискувах, но имах своя тактика. Именно това ми беше предимството пред останалите, които бяха по-големи и по-опитни от мен. Всичко ми тръгна и ми се получаваше, натрупах самочувстие. Във всяка една от срещите дадох всичко от себе си. А на финала излязох, за да стана шампион. Нищо, че ми бе дебют при мъжете. Нямам притеснения от големите имена срещу мен на тепиха. Просто излязам и показвам това, което съм отработвал на тренировка и гледам да се усъвършенствам.”

11 Страхотен Едмонд Назарян стъпи на европейския връх в борбата!

И разкрива, че играта на шах, която така много обича, също му е помогнала: “Шахът тренира бързина на мисълта. А в нашия спорт именно това трябва да използваш, както и да имаш здрава психика. Е, накрая руският борец искаше много да ме победи на финала, но и аз исках страшно много да стана шампион. Обещавам си с още много медали да зарадвам България!”

11 Страхотен Едмонд Назарян стъпи на европейския връх в борбата!
А неговият баща Армен Назарян, двукратен олимпийски, 3-кратен световен и 6 пъти европейски шампион,  си пожела синът да задмине успехите му: “От цял свят ми се обаждат да ме поздравят ме. Безкрайно съм щастлив, плаках от радост. И то, заради казаното от Едмонд, че обича да става шампион. Още не мога да повярвам. Та той все още е дете, на 18 години, а вече е шампион при мъжете. И тук вече ме задмина - аз спечелих първия си медал на 19 години. Радвам се, че има воля, че се бори докрай, прави и моята коронна хватка центур, която ми е донесла много победи. Включихме го в състава на майтап, да трупа опит. А той взе, че стана шампион.... Дори се бори с лека контузия. Но, когато разбра, че и аз на Олимпиадата в Сидни се борех с травма и взех златен медал, всичко забрави. Горд баща съм!”
Снимка: Костадин Андонов, start-photo.bg

Още от Бойни спортове

Виж всички