50 години по-късно Канзас Сити Чийфс отново доминират в Супербоул!

Болезненото 50-годишно чакане приключи! Канзас Сити Чийфс се окъпаха със слава на Супербоул LIV, осъществявайки обрат в последната четвъртина срещу Сан Франциско 49-ърс, за да спечелят финала на НФЛ с 31:20. Треньорът им Анди Рийд имаше 30-годишен опит в професионалния американски футбол, но чак сега успя да опита от вкуса на най-големия успех, след като през 2005 г. начело на Филаделфия отстъпи в битката за трофея на Ню Инглънд.
Феновете на Канзас чакаха от 1970 г. трофея "Винс Ломбарди", а Сан Франциско ще трябва да се примири с ново поражение в Супербоул. "Найнърс" имат пет триумфа, но последният е от 1995-а, а през 2013-а също отстъпиха в битката за отличието от Балтимор.
24-годишният куотърбек на "вождовете" Патрик Махоумс се превърна в суперзвезда още във втория си сезон в НФЛ, а сега с шампионски пръстен на сметката си оправда статута си на най-вълнуващия и (вероятно) най-добър играч в американския футбол.Всъщност, той не блесна с нещо изключително в Супербоул LIV, но направи важни отигравания в ключови мигове от финала, най-вече през второто полувреме. Деймиън Уилямс преодоля 38 ярда и реализира решителния тъчдаун в полза на Чийфс, които успяха до голяма степен да тушират силното нападение и опасната игра на земя на Сан Франциско.

Заради ключови отигравания във владенията на "вождовете", които доведоха до тъчдауните, Патрик Махоумс получи наградата за MVP на финала и стана най-младият футболист в историята, който я печели.
ПЪРВА ЧЕТВЪРТИНА

Канзас Сити първи получи възможността да изкара нападението си, но Патрик Махоумс два пъти не можа да осъществи пасове и "вождовете" трябваше да заложат на пънт в четвъртия даун.  Куотърбекът на "найнърс" Джими Гарополо имаше повече успеваемост с първото си подаване, чрез което преодоля 11 ярда, а в третия даун уайдрисийвърът Дийбо Самуел изтича необходимата дистанция от 3 ярда, за да задържи колегите си от офанзивната линия на терена.

В следващия трети даун обаче Гарополо бе лишен от възможности за намиране на адресати и прати неуспешен пас. В крайна сметка кикърът на "найнърс" Роби Гоулд се справи с шута от 38 ярда и отбеляза първите 3 точки за своя отбор в Супербоул LIV - 0:3.
Махоумс се отчете с 9-ярдов пас, а веднага след това с игра по земя "вождовете" стигнаха до първи даун. С такава тактика офанзивната линия на Канзас натрупа още 30-ина метра и влезе дълбоко в половината на противника, а Махоумс увеличи сметката си на 40 ярда след 5/8 успешни подавания. Впоследствие куотърбекът на шампионите на АФК сам се нагърби да изтича 10 от необходимите 11 ярда при трети даун и съвсем доближи отбора си до ендзоната на противника. Деймиън Уилямс се зае със задачата да пробие през стената от защитници на Сан Франциско, но не можа да отбележи тъчадаун, като все пак закова топката на сантиметри от целта. Махоумс сам финтира с тяло съперниците и премина крайната линия, за да отбележи първия тъчдаун в Супербоул - 6:3. Кикърът Харисън Бъткър реализира допълнителната точка за 7:3 само 40 секунди преди края на първата четвъртина - 7:3. Това бе последното значително действие за първата порция екшън на стадион "Хард рок" в Маями. Офанзивната линия на "вождовете" стигна до тъчдауна с 15 отигравания и преодолени 75 ярда.

ВТОРА ЧЕТВЪРТИНА

Гарополо започна доста несполучливо вторите 15 минути с първия интерсепшън в двубоя при втори даун (корнърбекът на Канзас Брашод Брийланд хвана топката), при което защитниците на Сан Франциско трябваше рано-рано да се върнат на игрището.

"Вождовете" залагаха успешно на игра по земя и се справяха през центъра с бранителите на "найнърс", които през целия сезон до момента показваха, че изпитват проблеми срещу такъв тип тактика. Деймиън Уилямс отново успя да пробяга с топка в ръце необходимите ярдове, за стигне до първи ярд на около 20 от ендзоната. Първият пас на Махоумс към Уилямс в търсене на тъчдаун не намери адресата, след което защитниците на Сан Франциско се справиха отлично със задълженията си и провокираха трети даун за 7 ярда. Впоследствие "вождовете" трябваше да се задоволят с кик на Бъткър от 31 ярда дистанция за 3 точки, с който все пак увеличиха преднината си на 10:3.

9 минути преди края на частта Сан Франциско получиха третото си притежание на топката и трябваше да се възползват максимално от него, защото до момента играта им на земя не се получаваше по очаквания ефективен начин. И те направиха точно това. Новобранецът Дийбо Самюел пренесе топката с ръце през цели 16 ярда и увеличи шансовете на тима си за достигане до крайната зона. Рахийм Мостърт направи същото в следващото отиграване и "вождовете" започнаха да приличат на себе си. Тевин Коулман също се вдъхнови от представянето на съотборниците си и пренесе топката 17 ярда напред до 30-ия в противниковата половина. Гарополо намери Самюел и той плонжира между трима противници, за да спечели нов първи даун. Ново отлично подаване на куотърбекът намери Кайл Юшчик и той с ловко движение се освободи от пазещия го опонент, за да премине ендзоната - тъчдаун за Сан Франциско и 10:10.

Защитата на "найнърс" отблъсна по прекрасен начин три набега на съперниците и ги ограничи до пънт, с което Махоумс не можа да се възползва от оставащите 2 минути до края на полувремето. Офанзивната линия на Сан Франциско имаше 55 секунди на разположение да се постарае поне да стигне до достатъчно близка дистанция за фийлд-гол. Спорно нарушение в атака на Кийтъл опропасти прекрасен 42-ярдов пас на Гарополо и възможност за повеждане в резултата от страна на "вождовете", като в крайна сметка отборите се оттеглиха на почивка при равенство.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТИНА

Самюел започна по същия начин, по който завърши първото полувреме - пробяга 14 ярда с топката в ръце, за да увеличи актива си на общо 53 в Супербоул LIV, поставяйки рекорд в това отношение за уайд рисийвър в историята на мача за титлата. Гарополо разчупи следващо отиграване с 14-ярдов пас, а малко по-късно Кийтъл придвижи топката с още 5 ярда напред за нов първи даун. В крайна сметка 42-ярдов кик на Гоулд изведе "найнърс" напред с 10:13, макар това да се струваше повече като утешителна награда за нападението на шампионите на НФК.

Патрик Махоумс, който бе осъществил само един пас над 20 ярда досега в мача, се нагърби да се изнесе към основната линия и да намери съотборник за достигане до първи даун при 8:45 секунди оставащи до края на четвъртината. 9-ярдов пас от куотърбека към Сами Уоткинс продължи успешно похода на Канзас и ги доближи до средата на игрището. Ник Боса обаче изненада Махоумс и за малко не го повали, като все пак го провокира да загуби 7 ярда. В следващото отиграване се стигна до интерсепшън (дело на Фред Уорнър) и защитниците на Сан Франциско ликуваха, защото осигуриха притежанието на топката на тима си. В този момент вече и двамата куотърбекове имаха по един интерсепшън. Махоумс се провали обаче още с първия си последвал пас, с което върна нападението на Сан Франциско на терена при 4 оставащи минути от четвъртината. Гарополо, от своя страна, намери брилянтно рисийвъра Кендрик Борн и той се постара да пробие 26 ярда, след което "найнърс" реализираха тъчдаун чрез Моустърт - 10:20. 

Канзас Сити отново трябваше да показват борбеност и да осъществяват обрат, както им се случваше в предишните два двубоя от плейофите. Те имаха на разположение 2:39 минути, за да стигнат до крайната зона на противника, като Махоумс избра сам да се нагърби с играта по земя и да стигне до първи даун от третото отиграване. Последва обаче вероятно най-слабия пас на куотърбека на "вождовете" за вечерта, но после той все пак намери Травис Келси в два поредни случая, за да се доберат шампионите от 1970 година до нов първи даун. Времето обаче изтече и КС трябваше да пренесат усилията си в последните 15 минути.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТИНА

Отново Деймиън Уилямс се оказа печеливш адресат за изоставащите в резултата, като успя да спечели рано-рано първи даун. Само че "вождовете" моментално бяха попарени от нерешителността на Махоумс, който бе повален на земята от Бъкнър, а в следващото отиграване предаде владението на топката. За разлика от повалянето, което беше основно по негова вина, куотърбекът нямаше как да поеме цялата отговорност за неуспешния пас, защото просто адресатът Тайрийк Хил не успя да го хване.

Защитата на Канзас Сити се постара прекомерно да попречи на Гарополо и компания да раиграват в следващото си владение, като ги неутрализираха максимално и ги провокираха да търсят преодоляване на 14 ярда от трети даун. Самият Гарополо се опита с игра на земя да набере нужната дистанция, но бе спрян и за първи път в мача "найнър" прибегнаха до пънт при 9 оставащи минути. Като междувременно съдиите проспаха факта, че поне трима играчи на КС бяха в нарушение (пресичане на линията на схватката преди вкарване на топката в игра), но флаг не бе хвърлен.

Махоумс, който имаше два интерсепшъна в последните си осем подавания, реши да тича с топката и по този начин да стигне до първи даун. Впоследствие куотърбекът придвижи действията още по-напред чре невероятен пас от 44 ярда, уловен от Чарвариъс Уорд. Така "воджовете" се добраха на само 20 ярда от ендзоната на съперника, но защитата на Сан Франциско не им позволи да осъществят два поредни опита да я покорят. При 3-ия даун и нуждата от преодоляване на само 1 ярд се стигна до така желания тъчдаун, като Махоумс намери Травис Келси, а Бъткър реализира допълнителната точка - 17:20!

Напрежението у Гарополо бе видимо и в третия даун той не осъществи паса си (нуждаейки се от 5 ярда), което провокира пънт от страна на "найнърс" и светкавично връщане на притежанието у Канзас Сити. Колегата му Махоумс не се представяше блестящо до момента, но имаше на разположение 5 минути, за да заличи пасива от 3 точки в резултата. Куотърбекът на "вождовете" блесна в подходящия момент с великолепен диагонален пас, който бе хванат от Сами Уоткинс за доближаване на сантиметри от ендзоната! От третия даун Махоумс намери Уилямс и той отбеляза така важния тъчдаун за Канзас, като изпълнението беше преразгледано с видеоповторения, за да се убедят съдиите, че Уилямс е пресякъл крайната линия с топка в ръка преди на напусне страничната линия - 24:20 (Бъткър отново бе точен в шута за допълнителна точка).

Мостърт се нагърби с пренасянето на топката на цели 17 ярда в самото начало на следващото владение на Сан Франциско около 2 минути преди края на срещата. Борн преодоля общо 16 ярда, след като получи подаване от куотърбека си и доведе до нов първи даун и постави топката на средата на игрището. Защитата на Канзас обаче се справи великолепно в следващите мигове и принуди опонента да атакува 10 с трети даун. Гараполо пробва с мощно хвърляне на намери Еманюел Сандърс почти до ендзоната на съперника, но изпълнението не сполучи и се стигна до 4-и даун. Куотърбекът на "найнърс" не осъществи следващото си подаване, след като бе "задушен" от пресата на противниковите защитници, с което нападението на Канзас се върна на терена при 1:25 оставащи минути.

Уилямс попари Сан Франциско в следващото отиграване, когато получи топката от Махоумс и моментално пробяга 38 ярда, за да реализира тъчдаун, с който елиминира интригата в Супербоул LIV - 31:20. Оставащите 2 минути до края се оказаха само протоколни и "вождовете" започнаха да празнуват втория си триумф в историята.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти