Футболно-политическа криза и в Гърция

Футболно-политическа криза и в Гърция

Правителството влиза в ролята на арбитър, пише ежедневникът "Катимерини" в коментар на внесените от кабинета поправки, които трябва да спасят първодивизионните отбори ПАОК (Солун) и Ксанти от изхвърляне от висшата гръцка дивизия.

Скандалът избухна, след като Професионалната футболна комисия установи, че руският бизнесмен с гръцки произход Иван Савидис, основен собственик на ПАОК, е придобил и футболен клуб Ксанти, а правилата не позволяват два клуба да имат един и същи собственик. Комисията препоръча да бъде отнет лиценза на двата отбора.

"Катимерини" пише, че правителството се намесва, за да предотврати неконтролируема ситуация в условията на без друго болен климат в гръцкия футбол. Аргумент на кабинета при внасянето на спорната поправка с обратно действие е, че "няма да позволи една футболна тема да застраши общественото единство". Поправката предвижда двата клуба, вместо да бъдат понижени в долна дивизия, да бъдат наказани с отнемане на от 5 до 10 точки в първенството.

Очаква се поправката да бъде гласувана днес от гръцкия парламент с поименно гласуване. Същевременно обаче управляващата Нова демокрация реши да изключи от групата си в Европарламента бившата звезда на гръцкия футбол Теодорис Загоракис, който се намеси остро в защита на ПАОК, в който игра цели 19 години. "Правителството не може да бъде изнудвано", заяви правителственият говорител Стелиос Пецас.

"Ефимерида тон синдактон" вижда във футболната криза и резултат от традиционното противопоставяне между солунския ПАОК и атинския Олимпиакос, собственост на корабопритежателя Вангелис Маринакис. Изданието цитира позиция на Олимпиакос, според която предстоящото решение е насилие над правителството и здравия разум.

Според вестника и двата отбора са мобилизирали организираните си привърженици в битката около лиценза на ПАОК. Опозиционният "Авги" коментира, че правителството е "изгубило топката и във футбола". Според изданието има явни машинации от страна на заместник-министъра на спорта Лефтерис Авгенакис.

Вестникът пише, че гласуването на поправката в парламента ще бъде поименно по искане на опозиционната СИРИЗА, като единствено Нова демокрация подкрепя приемането й. В редиците на ПАОК назрява взрив заради "машинации" от страна на правителството, а Олимпиакос вижда "пазарлък със законността".

Друга тема, която занимава печата в Гърция, е сезонният грип, заради който бяха затворени редица училища в страната. "Та неа" пише, че от аптеките изчезват лекарствата срещу грип. Според публикацията се наблюдава недостиг на Тамифлу, като дефицит има и на още 90 медикаменти, сред които срещу кръвно налягане, противосъсирващи, успокоителни и др.

Още от Футбол свят

Виж всички