Димитров и Лазаров се бориха, но отстъпиха на Белгия на ATP Cup

Григор Димитров и Александър Лазаров се бориха мъжки, но не можаха да преодолеят по-опитния и успешен белгийски тандем Сандер Жил/Жоран Флиген - 6:3, 4:6, 7-10, поради което отпаднаха от груповата фаза на първото издание на новосформирания отборен тенис турнир ATP Cup. 

Българският тандем спечели първия сет с вдъхновена игра и поведе с пробив във втория, но повишеното ниво на ретур на белгийците ми осигури не само връщане на брейка, но и изравняване на резултата. Един мини-пробив повече се оказа достатъчен на "червените дяволи" да елиминират от надпреварата Димитров и Лазаров. 

Въпреки всичко българският тенис триумфира в Сидни с прекрасни и неочаквано силни представяния от нашите момчета. Димитър Кузманов спечели първите си две победи на ниво АТР, като особено впечатляваща бе тази срещу втората ракета на Белгия Стив Дарси, а Григор Димитров стигна до два солидни успеха срещу Даниел Еванс и Раду Албот. Донякъде неочаквано дойде обратът срещу световния номер 11 Давид Гофен, където сервисът на капитана ни му изневери в ключови моменти, а и късметът бе изцяло с белгиеца в агресивните му и рискови удари към края. 

Александър Лазаров накара целия тенис свят да говори за него след перфектното представяне срещу двойката на Великобритания, а и в другите си две изяви той си заслужи единствено суперлативи, че демонстрира високо ниво на най-голямата възможна сцена.

България ще завърши на трето място в крайното класиране на група "С", въпреки че то не отговаря на цялостното представяне. Великобритания ще играе на четвъртфиналите, а Белгия ще чака чудо при въртележката на подреждането на най-силните тимове на втора позиция в групите.
Сервисът на Григор го предаде за рядко срещана загуба от Гофен
Сервисът на Григор го предаде за рядко срещана загуба от Гофен

Както е известно, Димитър Кузманов поднесе нова сензация с прекрасната си победа над втората ракета на противника Стив Дарси - 6:0, 6:3, но по-късно капитанът Григор Димитров допусна неприятен обрат 6:4, 2:6, 2:6 срещу Давид Гофен, на когото досега водеше с 8-1 в директните сблъсъци от най-високо ниво.

ПЪРВИ СЕТ

Въпреки проблемите с подаванията в мача си на сингъл срещу Гофен, Григор откри двубоя с с много добри два сервиса, а тактиката беше да се търси излизане на мрежата веднага след това или завършващо воле на партньора. При 40-30 Димитров направи двойна грешка от лявата страна на корта, но компенсира със сервис-воле и спечели гейма в полза на България. Белгийците заложиха на отлични начални удари и с почти никакви разигравания стигнаха до изравняване 1:1.

Лазаров проведе чудесен сервис-гейм и демонстрира нужната стабилност, за да осигури лесно повеждане с 2:1. С двойна грешка започна Жил, но два неуспешни ретура на нашите обърнаха развоя на гейма до 30-15. Първото разиграване след хубав форхенд по обратния диагонал на Лазаров предизвика грешка на Флиген за 30-30, а после упражнението се повтори след лоб на Григор. Наложи се преиграване след неправилно отсъдена топка аут при иначе отличен ретур на Димитров (не за първи път през деня лайнсмените го ощетяваха с грешни отсъждания), но след това той пак направи чудесен ретур и осъществи пробива - 3:1.

Димитров отново направи два поредни перфектни сервиса към форхенда на посрещащия, след което миксира с начален удар в тялото за 40-0. Ново невърнато подаване на първата ни ракета осигури затвърждаване на пробива без нито едно разиграване - 4:1.

Флиген, който засега се доказваше като по-добрият сервиращ от белгийската двойка, осигури намаляване на резултата на 4:2. Лазаров дори с вторите си начални удари тормозеше посрещането на Белгия, но те пък имаха късмет с намеса на мрежата при воле на Гришо се добраха до аванс от 15-30. Стигна се и до шанс за пробив, но чудесен смач на Григор направи резултата 30-40 след поредния агресивен втори сервис на Лазаров. Въпреки че той изобщо не вкара първо подаване, затрдуняваше с въртеливото движение опонентите си и си взе подаването за 5:2.

С новите топки Жил беше просто безупречен със сервиса си, за разлика от предишния път, като нацели два пъти линиите и матира посрещащия Димитров. В крайна сметка на нула Белгия спечели гейма и намали изоставането на 5:3.

Григор започна сервирането за сета с 30-30, тъй като белгийците показаха класа в дуели на мрежата, но пък първият начален удар на топ ракетата ни бе достатъчно агресивен, за да поддържа предимството. Той обаче сбърка непредизвикано с воле на мрежата и удължи продължителността на гейма, но с нов чудесен сервис по диагонала в полето за предимство спечели първия сет за България - 6:3 след 30 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Лазаров започна втория сет с успешно воле в тялото на противника си, след което се извини, а после много хубав ретур бе подкрепен с четири отлични форхенда от негова страна за 0-30. Флиген сбърка воле след ретур на Димиторв за троен брейк-бол, а нов великолепен ретур на Гришо осигури перфектното начало на сета с пробив - 1:0.

Стигна се до 15-40 в следващия сервис-гейм на Григор, след като Лазаров не можа да завърши със смач. Добро воле на Александър обаче отрази първата точка за пробив, а за втората самият Димитров се постара със сервис и два форхенда да елиминира съпротивата на противника. Невърнат втори сервис по правата в полето за равенство осигури преднина от 2:0 за България.

Въпреки един феноменален форхенд-ретур по диагонала на Гришо и двойна грешка, Флиген удържа подаването си - 2:1. Първите два сервиса на Лазаров бяха посрещани отлично от белгийците и последвалите му удари не бяха достатъчни за спечелване на точка - 0-30. Ново такова упражнение доведе до брейк-бол, който бе материализиран с печеливш бекхенд-ретур по диагонала на Жил за 2:2.

Флиген проведе много силен сервис-гейм, независимо от двойната грешка при 40-0, за да поведат белгийците с 2:3. Григор правилно подсказваше на Лазаров къде да застане и кога да остави топката в следващия си сервис-гейм, което доведе до доста успешни разигравания в българска полза и без особени проблеми серията на противника бе спряна - 3:3.

Безупречен сервис-гейм за белгийците ги изведе отново леко напред в резултата за 3:4. С нови топки Лазаров започна с начален удар в тялото, завършен със смач на Димитров, а после миксира отлично с кик-сервис и такъв по правата, като дори изпълни втори начален удар с прекрасна скорост и завърши с елегантно бекхенд-воле за безупречно взето подаване - 4:4.

Флиген загуби сервис-гейма си в началото на сета, но оттогава беше неудържим при изпълнение на началните удари - на нула за 4:5. Григор имаше задачата да сервиса за оставане, но грешка от воле на Лазаров ни постави в неудобна ситуация при 0-30, а първото подаване на Димитров не влизаше. Негова двойна грешка осигури три шанса за спечелване на сета на противника, като още при първото те успяха с великолепен ретур да предизвикат шампионски тайбрек.

ШАМПИОНСКИ ТАЙБРЕК

Лазаров се справи прекрасно с първите си два сервиса и се залепи на мрежата, непозволявайки ответна реакция на белгийците - 2-1 без пробив за българите. Нашите получиха шанс за разиграване след вкаран ретур на Димитров, но Флиген с форхенд матира Лазаров на мрежата. Първият мини-пробив дойде в актива на Белгия, а опит за уинър на Александър от форхенд излезе в аут, след като той си беше заслужил предимство в разиграването - 3-5. Зад сервиса на Лазаров спечелихме две бързи точки за 5-6, но после въпреки добрия му ретур Жил спечели размяна на мрежата с Григор - 5-7. Отличен сервис на Флиген и воле на партньора му направиха резултата 5-8. Невърнат сервис по правата в полето за предимство на Димитров намали изоставането до 6-8, но после дълбок ретур го затрудни максимално и Белгия заслужи троен мачбол. Единият мини-пробив бе върнат от Лазаров за 7-9, но после Жил пласира хубав първи сервис и сложи край на българското участие в ATP Cup.

Още от Тенис

Виж всички