Джокович: Вярвам, че мога да спечеля най-много титли от "Големия шлем", но...

Джокович: Вярвам, че мога да спечеля най-много титли от "Големия шлем", но...
Йелена Джокович с трогателен разказ за тежък момент в кариерата на Ноле (видео)
Йелена Джокович с трогателен разказ за тежък момент в кариерата на Ноле (видео)

Новак Джокович и съпругата му Йелена бяха централни фигури в предаването In Depth with Graham Bensinger на журналиста Греъм Бенсингър. Световният №1 в тениса говори по най-различни теми, като една от основните, разбира се, бе неговата професионална кариера. 

"Колко уверен съм, че когато всичко приключи ще бъда притежател на рекорда за най-много титли от "Големия шлем"? (Джокович е със 17, с 2 по-малко от Рафаел Надал и на 3 от рекордьора Роджър Федерер - б.р.) Винаги съм много уверен в себе си. Мисля, че увереността идва от вярата в теб самия, а тази вяра пък идва, предполагам, от яснотата, които имаш. Тя от своя страна идва от любовта и радостта от това, което избираш да правиш в твоя живот. Разбира се, има неща, които трябва да пожертваш за съжаление. Иска ми се да прекарвам повече време със семейството ми, с децата ми. Понякога трябва да ги оставя за около месец и това е наистина тежко, но в същото време съм благодарен, че имам до себе си най-близките хора в моя живот, които продължават да ме подкрепят в тази голяма мисия.


Разбирам, че това е пътуването, което ме е избрало. Откровено казано, вярвам, че пътят ти също те избира, а не само обратното. Затова мисля, че все още имам недовършена работа в този спорт и вярвам, че мога да спечеля най-много титли от "Големия шлем" и да счупя рекорда за най-много седмици на първото място в света. Това определено са моите ясни цели. Но в същото време те не са единственото нещо, което ме мотивира. Не това ме изпълва всеки ден. Това, което ме изпълва всеки ден е нещо, което е по-тясно свързано с моето личностно израстване. Какви са шансовете да играя на 40 години? Вижте, аз не вярвам в ограниченията. Ограниченията са просто илюзия на твоето его, на твоя ум. Определено искам да остана в спорта дълго време, но в същото време зная, че ще трябва да запазя правилните принципи и рутината, за да съхраня здравето на моето тяло, на ума и душата ми. Всичко трябва де в хармония със семейството ми и с личния ми живот. Наясно съм, че темпото и броят на турнирите, в които ще участвам, много скоро ще намалеят и няма да мога да играя още дълго време с този интензитет при толкова много турнири и толкова много пътувания. Така че може и да играя на 40, но вероятно ще съм фокусиран върху най-големите турнири и турнирите, които означават най-много за мен.Най-голямата ми слабост, а в същото време и най-силната ми страна е неспособонстта или способността да разбирам нещата на по-дълбоко ниво. За да бъда по-конкретен - чувствам се най-добър, когато разбера, че силата идва отвътре и че мога да променя всичко отвътре, без значение какво се случва навън - независимо дали става дума за тенис корта, за отношенията ми с най-близките ми хора - каквото и да е, мога да го разреша отвътре, защото мога да променям вибрациите и честотите, на които резонирам, а по този начин се променя реалността", казва Джокович. В предаването Джокович развежда Греъм Бенсингър из родния си квартал в Белград и му показва убежището, където като дете се е криел от бомбардировките в края на миналия век. Майката на тенисиста Диана пък показва на журналиста стаята с трофеите на Ноле в ресторанта на семейство Джокович. 

ОЩЕ МОМЕНТИ ОТ ПРЕДАВАНЕТО С УЧАСТИЕТО НА НОВАК ДЖОКОВИЧ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти