Как Никс отказват да получат легендата Джулиъс Ървинг за без пари

Как Никс отказват да получат легендата Джулиъс Ървинг за без пари

Вероятно сте виждали легендарната снимка от известното улично игрище "Ръкър Парк", на която едно стройно хлапе стои на фокус, а около него е пълно с фенове, които търсят всяко възможно място, за да го наблюдават. Огради, дървета, сгради и какво ли още не биват използвани като удобна дестинация за приятен поглед върху играта на Джулиъс Ървинг.

Един от най-важните играчи в историята на баскетбола. Човек, който с присъствието си на паркета успява да пренесе играта с оранжевата топка на съвсем различно ниво. Всеки фен на историята на баскетбола знае името му, легендарния му прякор и участието му в развитието на НБА, но има дребни детайли, особено с договорите му, които можеха да променят историята на баскетбола зад океана главоломно.

Джулиъс Ървинг добива определението "звезда" рано-рано в кариерата си. От "Ръкър Парк" до университета в Масачузетс, той винаги е в центъра на вниманието. В двата си сезона в колежа двуметровият баскетболист записва невероятните средни показатели от 26.3 точки, 20.2 борби и 3.6 асистенции при 49% стрелба от полето. Един от шестте играчи, записвали поне 20 точки и 20 борби в колежанската си кариера. А 201 сантиметра не са от голяма полза в това да взимаш по 20 борби на мач.

След престоя си в колежа Ървинг моментално се изстрелва при големите риби в Американската баскетболна асоциация (АБА), където е прието правило, което позволява на колежаните да влязат в лигата, дори ако не са завършили колеж. По това време конкурентната лига - Националната баскетболна асоциация, не позволява подобни действия - завършваш четирите си години в колежа и чак тогава имаш право да участваш в Драфта.

Ървинг подписва четиригодишен договор с Вирджиния Скуайърс на стойност $500 хиляди. И не бърка с решението си. В новобранския си сезон 1971/72 Ървинг реализира средно по 27.3 точки и взима по 15.7 борби, което се смята за феноменално дори и за тогавашните стандарти.

Във втората си година познатият и като Доктор Джей се концентрира повече в това да бележи и се превръща във водещия реализатор на лигата за сезона със средно по 31.9 точки, но все пак не забравя за борите и взима по 12.2, които допълва с по 4.2 асистенции и 50% стрелба от полето на двубой. Награден е с MVP за постоянното си представяне.

След като завършва първия си сезон по такъв страхотен начин, конкуренцията се намесва и от НБА искат да го привлекат в своята лига. След като му е било технически позволено да участва в Драфта на НБА (минали са 4 години) Милуоки Бъкс го избират с 12-ия си избор в Драфта през 1972. Това обаче води до много различия в интересите на тимовете.

Ървинг не е бил доволен от договора си с Вирджиния, по който трябва да му се изплатят 500 хиляди долара, но в рамките на седем години, вместо посочените четири. След като Милуоки го избира в Драфта, отборът се надява да го събере с другите звезди в тима - "трипъл-дабъл" машината Оскар Робъртсън и великият Карийм Абдул-Джабар. 

Нещата стават още по-заплетени, когато Ървинг решава да се съгласи на сделка с друг отбор от НБА - Атланта Хоукс, въпреки че вече има подписана такава с Вирджиния, а и освен това е избран от Милуоки. По този начин се оформя диспут между три отбора за това кой да вземе Доктор Джей.

Ървинг е недоволен от факта, че трябва да играе за Скуайърс, затова е искал да приеме офертата на Атланта и да се състезава за тях. Той дори изиграва два мача от предсезонната подготовка на Хоукс. Въпреки това, всичко се решава в съда и Вирджиния Скуайърс запазват притежанието му.

Това остава така точно един сезон. Клубът затъва финансово, както и много други отбори от АБА. Тимът е принуден да се раздели с най-голямата си звезда, за да оцелее финансово.

"Ървинг се опита да напусне Скуайърс и да подпише договор с Атланта Хоукс през 1972-а. Въпреки че бе длъжен да се завърне във Вирджиния заради съдебното решение, клубът бе финансово затруднен да го задържи. Той бе разменен в Ню Йорк Нетс от АБА след брилянтен сезон 72/73", се пише във вестниците.

Ню Йорк е родното място на Джулиъс Ървинг. Да играе за този отбор е като сбъдната мечта за него. Това е и мястото, където Доктор Джей се превръща в едно от големите имена на баскетбола. В трите си години с Нетс от 1973-а до 1976-а той води отбора си към 2 титли от АБА и получава наградата MVP за три поредни сезона.

1976-а е годината, в която баскетболът става изключително популярен. За това помага първият организиран конкурс по забивки от АБА, където Ървинг забива от наказателната линия и заслужено печели конкурса. През същата година се случва и основното събитие. Обединението на двете асоциации - АБА и НБА. Сезон 1975/76 е последният сезон в АБА, който трябва да се изиграе преди закриването й. Такова обединение няма как да мине без проблеми, а Доктор Джей е един от тях.

Когато се случва обединението, това значи, че в НБА вече ще има два отбора от Ню Йорк - Никс и Нетс. Никс са в лигата от десетилетия и имат по-достойно реноме от "мрежите", а и са по-добрият от двата отбора, обаче Нетс имат Джулиъс Ървинг - най-популярният играч в лигата. Това е подразнило Никс, защото Нетс биха откраднали феновете заради Доктор Джей. 

По този начин Никс измислят феноменалната стратегия да поискат $5 милиона от Нетс, за да ги допуснат на тяхна територия. Нетс обаче няма как да заплатят исканата сума, тъй като ситуацията от АБА ги е засегнала и не разполагат с толкова пари. Проблемът изглежда нерешим - ако Нетс не заплатят 5 милиона, то участието им в НБА няма как да стане реалност.

Следователно собственикът на "мрежите" Рой Боу не намира друг изход, освен този да размени Джулиъс Ървинг за пари. Филаделфия откликват на предложението и вадят парите, с което си осигуряват услугите на Доктора за 6 милиона долара.

Смешното в цялата ситуация е, че Боу е предложил да даде Ървинг на Никс за без пари, като от тяхна страна да получи разрешение отбора му да се състезава на територията им. Говорим за най-популярното име по онова време, един от най-добрите играчи в лигата. Никс отказват. В типичен стил Ню Йорк Никс отказва да приеме абсолютния подарък.

Нетс така или иначе се принуждават да сменят местоположението си заради кризата. Те се местят в Ню Джърси само две години след като губят Ървинг заради безобразни резултати и липса на пари, така че и те избират грешния отговор на проблема с размяната на Ървинг, както съседите си.

Доктор Джей прекарва остатъка от кариерата си във Филаделфия, като в десетте си години в Сиксърс записва средно по 22.0 точки, 6.7 борби и 3.9 асистенции при 51% стрелба от полето. Ървинг и Сиксърс няколко поредни години губят на финали, но през 1983-а най-сетне стигат до титлата след победа с 4-0 над водения от Меджик Джонсън и Абдул-Джабар ЛА Лейкърс.

Интересен факт: По време на Драфт 1984 Филаделфия предлага да размени Джулиъс Ървинг за третия избор на Чикаго Булс в Драфта. Сиксърс искат да използват избора, за да изберат Майкъл Джордан, но генералният мениджър на Булс Род Торн не дава това да се случи и взима Джордан в отбора си.

Ървинг е първият играч в историята на лигата, който започва да рекламира кецовете Converse и да се появява в реклами. Договорът му с компанията за кецове дава началото на останалите звезди след него да имат лично изработени модели кецове по техен избор и контрол върху марките им.

Доктор Джей изиграва 1243 двубоя в АБА и НБА общо, в които записва средно по 24.2 точки, 8.5 борби, 4.2 асистенции, 2.0 отнети топки и 1.7 блокирани стрелби при 50% стрелба от полето. Завършва кариерата си с една титла от НБА и две от АБА, общо 4 награди MVP и 16 участия в "Мача на звездите" на двете асоциации.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти